X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4049

Reacția CA după multiplele cereri de demisie ale judecătorilor

3 mai. 15:30   Politică
2528 0

Cererile celor 20 de judecători care și-au dat demisia urmează să fie examinate de Consiliul Superior al Magistraturii în ședința din 7 mai curent, anunță Curtea de Apel Chișinău.

Instituția nu comentează demisiile în lanț venite după ce la 12 aprilie curent Comisia vetting a anunțat despre începerea evaluării curților de apel cu cei 40 de judecători ai CA Chișinău, astfel magistrații au fost notificați că acest proces a început și au la dispoziție 20 de zile pentru a demisiona dacă nu vor să le fie verificate averile și interesele. Potrivit prevederilor legislației, eliberarea judecătorului din funcție se face prin hotărîre a Consiliului Superior al Magistraturii motiv din care, toate cererile de demisie se depun la Consiliul Superior al Magistraturii şi nu în adresa instanței de judecată în care judecătorul activează”, se arată în comunicat.

În cadrul discuțiilor publice ale judecătorilor CA Chișinău cu membrii CSM care a avut loc la 2 februarie 2024, chestiunea legată de fluxul majorat de dosare și lipsa de judecători în cadrul CA Chișinău a fost discutată, fiind anticipată și posibila demisie a multor judecători din instanță.

„În cadrul aceleași ședințe au fost identificate anumite soluții pentru depășirea unei eventuale situații de criză, acestea fiind vociferate în cadrul briefingului de presă susținut la finalul ședinței de președintele interimar al CSM şi președintele interimar al CA Chișinău”, se arată în comunicat.

În ultimele zile, 20 din cei 40 de judecători de la CA Chișinău au depus cereri de demisie din sistem.


Majoritatea magistraților își motivează dorința de a pleca din sistem „din motive personale”.

15
4
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?