Această reacție vine în contextul apariției unor documente precum o Declarație de susținere a referendumului din 20 octombrie și a parcursului european al Republicii Moldova, care subliniază necesitatea integrării europene ca „o garanție pentru un viitor european, democratic, liber și prosper pentru Republica Moldova”. Documentul îndeamnă administrațiile publice locale să se unească „în jurul aspirației comune de a deveni parte a Uniunii Europene și să încurajeze participarea cetățenilor la referendumul republican.”
PSRM consideră că această situație este inacceptabilă și o „încălcare gravă a principiilor fundamentale ale democrației și autoguvernării.”
„Ne opunem categoric dictatului direct din partea autorităților centrale asupra autorităților locale de nivelul 1 și 2. Orice încercare de a impune autorităților locale decizii care nu sînt rezultatul voinței lor libere și al discuțiilor este o încălcare gravă a libertății de opinie și a independenței politice,” se menționează în declarația oficială a partidului.
Socialiștii acuză autoritățile centrale că încearcă să exercite presiuni asupra administrațiilor locale, în special în perioada premergătoare alegerilor, ceea ce ar putea influența deciziile acestora. „Este deosebit de revoltător faptul că astfel de acțiuni au loc în ajunul alegerilor, cînd autoritățile centrale încearcă să constrîngă autoritățile locale să ‘se plieze’ pe obiectivele lor politice, ignorînd interesele reale ale cetățenilor și ale comunităților locale.”
PSRM face apel la încetarea oricăror forme de presiune asupra autorităților locale și subliniază necesitatea garantării independenței acestora, așa cum este prevăzut în Constituția Republicii Moldova. „Vom continua să luptăm pentru libertatea opiniilor, justiție și drepturile tuturor nivelurilor de autoritate în interesul poporului Republicii Moldova,” se arată în încheierea declarației partidului.
Adăuga comentariu