X 
Cutremure stiri: 505

PSRM cere în instanță revizuirea numărului secțiilor de votare din Federația Rusă

18 sep. 15:38   Politică
5 ore in urma 1557 0

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova s-a adresat Curții de Apel Chișinău cu solicitarea de a revizui numărul secțiilor de votare care urmează să fie deschise în Federația Rusă pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova din 20 octombrie 2024, anunță Noi.md

Cererea în instanță a fost semnată de președintele PSRM, Igor Dodon.

PSRM menționează că adresarea în instanța de judecată a fost motivată de numeroasele apeluri din partea reprezentanților diasporei moldovenești și a cetățenilor moldoveni care locuiesc sau se află în prezent în Rusia.

"Conform datelor oficiale, în anul curent, cel mai mare număr de cetățeni ai Republicii Moldova care și-au exprimat intenția de a vota a fost înregistrat anume din Federația Rusă – 8 236 de persoane (din numărul total de 21 682 de înregistrări prealabile din toate țările). În pofida acestui fapt, în Rusia vor fi deschise doar 5 secții de votare, comparativ, de exemplu, cu Italia, unde vor fi organizate 60 de secții de votare pe baza a 2 495 de înregistrări, sau cu Germania – 26 de secții de votare (1 993 de înregistrări), și Belgia – 4 secții de votare (228 de înregistrări)", menționează PSRM.

Astfel, avînd în vedere că, în conformitate cu mai multe estimări, pe teritoriul Federației Ruse locuiesc permanent aproximativ 400 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, PSRM consideră că dreptul cetățenilor de a participa la alegeri în Federația Rusă, unde vor fi deschise doar 5 secții de votare, este limitat nejustificat.


Socialiștii consideră că statul trebuie să asigure cetățenilor săi condiții egale pentru a participa la alegeri, inclusiv în străinătate. Principiul egalității este fundamental și este reglementat atît de cadrul normativ național, cît și de cel internațional.

"Conform Codului Electoral al Republicii Moldova, „cetățenii Republicii Moldova, care domiciliază în afara țării, beneficiază de drepturi electorale depline”. În același timp, „Guvernul Republicii Moldova, Comisia Electorală Centrală, misiunile diplomatice și consulatele sînt obligate să creeze condițiile necesare pentru realizarea liberă a drepturilor electorale de către cetățeni”," menționează formațiunea.

28
2
0
1
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав