Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Promo-LEX a exprimat unele obiecții față de activitatea Legislativului

11 iun. 2023,, 14:30   Politică
2620 0

În ședințele din 8 și 9 iunie ale Parlamentului, transparența decizională a fost afectată în proporție de 46%, în cazul a 11 proiecte din cele 24 care au fost votate, atenționează Asociația Promo-LEX.

Potrivit organizației, zece proiecte au fost votate fără a fi solicitate/ acordate /publicate acte aferente, iar în cazul a 4 proiecte nu a fost respectat termenul legal, de cel puțin 10 zile lucrătoare, pentru prezentarea recomandărilor părților interesate, transmite Noi.md cu referire la zdg.md.

Un raport, un coraport și un aviz al Guvernului au fost publicate în cadrul ședințelor, inclusiv în timpul sau după votarea proiectelor.

„Dacă luăm în calcul această practică lacunară, atunci gradul de afectare a transparenței decizională crește la 54% (13 proiecte).

Promo-LEX reiterează că toate actele aferente proiectelor de legi și mai ales rapoartele comisiilor permanente și avizele Guvernului trebuie publicate cu suficient timp înainte de examinare și votarea proiectelor, așa încît să poată fie consultate de toate părțile interesate”, subliniază asociația.


În cazul a 6 proiecte de lege a fost restricționat dreptul deputaților, comisiilor permanente și fracțiunilor parlamentare de depunere a amendamentelor în termenul de 30 de zile după primirea proiectului.

Totodată, pe ordinea de zi a ședințelor plenare nu s-au regăsit, nici de această dată, inițiative legislative ale opoziției, fiind respinse și propunerile de completare a ordinii de zi înaintate de BCS, între care excluderea proiectului privind Ziua de 9 mai și audierea Ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare – Vladimir Bolea.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, inițiativele fracțiunilor parlamentare din opoziție, precum și cele ale deputații neafiliați din opoziție, au prioritate la întocmirea ordinii de zi a primei şedinţe în plen din fiecare a şasea săptămînă din data începerii sesiunii parlamentare.

„În actuala sesiune, urmau să fie organizate, pînă acum, trei astfel de ședințe dedicate proiectelor opoziției, ceea ce, cu regret, nu s-a întîmplat”, mai semnalează Promo-LEX.

2
3
0
2
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?