X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Proiectele economice din Republica Moldova vor fi susținute de Cehia

9 sep. 2021,, 17:30   Politică
2850 0

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a avut o întrevedere cu ambasadorul Republicii Cehe în Republica Moldova, Stanislav Kázecký. În cadrul întrevederii, oficialii au discutat despre relațiile economice dintre cele două țări, transmite Noi.md cu referire la mesaj.md.

Ministrul Gaibu a mulțumit pentru suportul oferit de Republica Cehă și a subliniat obiectivele prioritare pentru următoarea perioadă, făcînd referire la îmbunătățirea mediului de afaceri, digitalizarea economiei, acordurile bilaterale internaționale, dar și metrologia, standardizarea și protecția consumatorului. ”Vom aprecia nivelul de expertiză al partenerilor noștri pentru a implementa acțiunile propuse la cel mai înalt nivel internațional, precum și suport în atragerea investițiilor străine și crearea locurilor de muncă”, a precizat ministrul.

La rîndul său, Excelența Sa, ambasadorul Stanislav Kázecký a subliniat deschiderea Republicii Cehe în susținerea programelor economice derulate de către țara noastră.

Pînă în prezent, între Republica Moldova și Republica Cehă au fost semnate 34 de acorduri, care reglementează diverse domenii de activitate. În țara noastră activează 45 de întreprinderi cu capital ceh. Unul dintre recenții investitori cehi cu o istorie de succes în RM este compania Premier Energy, specializată în domeniul energiei electrice.

Volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Republica Cehă în perioada ianuarie – iunie 2021 a înregistrat suma de 98,45 mln. USD, cu 26.40% mai mult, în comparație cu aceeași perioadă a anului 2020. După valoarea volumului schimburilor comerciale în perioada respectivă, Republica Cehă se situează pe locul 10 printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial.


Republica Cehă are deja o istorie în realizarea proiectelor în Republica Moldova şi în ultimii 12 ani au fost realizate circa 50 proiecte mari în suma de cca 14 mil. de euro în domeniul social (îmbunătăţirea calităţii vieţii, asistenţa socială direcţionată etc.), în domeniul alimentării cu apă şi al canalizării (exploatarea resurselor de apă şi introducerea managementului deşeurilor), agricultură (îmbunătăţirea competitivităţii şi eficacităţii), precum şi în domeniul mediului (decontaminare şi reducerea riscurilor de mediu).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?