Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Președintele Parlamentului Turciei: Viitorul Găgăuziei nu este în altă parte, ci în Moldova

19 sep. 2022,, 11:15   Politică
3257 0

Mustafa Șentop, președintele Parlamentului Turciei, a transmis, într-o vizită efectuată în regiunea autonomă Găgăuzia, din sud-vestul Republicii Moldova, un mesaj de unitate în contextul războiului din Ucraina.

”Viitorul Găgăuziei nu este în altă parte, ci în Moldova. Găgăuzia este parte integrantă a Moldovei. Este mai important ca niciodată să aveți o atitudine constructivă în relațiile cu Chișinăul”, a transmis șeful Legislativului de la Ankara, transmite g4media.ro.

Găgăuzia este o regiune autonomă din 1995, cu instituții proprii, în interiorul Republicii Moldova. Regiunea este locuită preponderent de o populație vorbitoare de limbi turcice, apropiată de poporul turc, dar de religie creștină.

Transmițînd salutul președintelui Recep Tayyip Erdoğan și al conaționalilor din Turcia, Șentop a declarat că ei consideră poporul găgăuz ca fiind cea mai puternică legătură dintre Turcia și Moldova, conform informațiilor publicate pe pagina Parlamentului Turciei.

Declarînd că acordă importanță stabilirii unei cooperări constructive și a unui dialog permanent între autoritățile de la Chișinău și cele de la Comrat, Șentop a spus: „Problemele pot fi rezolvate vorbind unul cu altul, nu vorbind unul despre altul”.


Afirmînd că Republica Moldova traversează o perioadă sensibilă din cauza războiului și că există anumite îngrijorări în legătură cu Găgăuzia, Șentop a amintit că, în cadrul întîlnirilor sale din capitala Chișinău, a subliniat interlocutorilor săi importanța utilizării unor discursuri care să transmită mesaje de unitate și solidaritate în locul discursurilor de dezbinare față de Găgăuzia.

Șentop a mai transmis că Turcia își va continua eforturile pentru dezvoltarea Găgăuziei și că Ankara are proiecte importante în regiune.

În discursul său, Șentop a declarat că președintele Erdoğan va vizita Chișinăul și pentru a doua reuniune a Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt, dar data nu a fost încă stabilită.

Șentop a avut o întîlnire extinsă cu deputații și membrii Comitetului Executiv al Comunității Populare a Locuinței Autonome Găgăuze, cu participarea Irinei Vlah, Președintele Locuinței Autonome Găgăuze și a lui Dimitri Constantinov, Președintele Parlamentului Locuinței Autonome Găgăuze, și a transmis:

„Aveți un loc în inimile noastre nu doar astăzi, ci și în trecut. Legătura noastră nu este doar o legătură de sînge, avem o legătură foarte puternică de inimă care merge înapoi. Am fost emoționați și impresionați de o primire emoționantă. Vă mulțumesc foarte mult pentru primire. Aceasta este ospitalitatea tradițională a noastră, a turcilor, dar este diferită pentru cei care sînt cognați, care au același sînge.”

În discursul său, Șentop i-a sfătuit pe conaționali să învețe atît găgăuza, cît și limba oficială și a transmis:

„Învățați găgăuza, vorbiți-o, învățați-i pe copiii voștri. Învățați, de asemenea, limba oficială a statului. O integrare sănătoasă nu poate fi realizată decît în acest mod. Regiunea Autonomă Găgăuză este parte integrantă a Republicii Moldova. Viitorul vostru este aici, nu în altă parte”.

În timpul vizitei sale, Șentop a fost însoțit de Mehmet Altay, președintele Grupului interparlamentar de prietenie interparlamentară Turcia-Moldova al Marii Adunări Naționale a Turciei și deputat al Partidului AK Ușak, Mehmet Altay, membru al Grefei Marii Adunări Naționale, deputat al Partidului AK Kütahya İshak Gazel și deputat al CHP Istanbul Özgür Karabat.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?