X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Președinta Maia Sandu face apel către statele membre UE să sprijine aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la blocul comunitar

21 noi. 2023,, 20:25   Politică
4323 1

Șefa statului Maia Sandu a făcut un apel către toate statele membre UE să sprijine unanim deschiderea de negocieri de aderare la UE a Republicii Moldova și Ucraina.

Într-o conferință de presă susținută la Kiev alături de președintele Volodimir Zelenski și președintele Consiliului European, Charles Michel, Maia Sandu a spus că țara noastră se reformează pentru a se pregăti să fie membru al blocului comunitar, iar autoritățile depun eforturi pentru a aduce standardele și legile la nivel UE.

„Cînd vine vorba de extinderea UE, două lucruri sînt mai importante ca niciodată: unitatea și viteza. În fața strategiei Rusiei de tip “dezbină și stăpînește”, unitatea noastră este cea mai puternică apărare. Trebuie să acționăm cu o singură voce, să arătăm că voința noastră colectivă este de neclintit. Totodată, urgența vremurilor noastre, marcate de război și insecuritate, ne impune să ne grăbim procesele. Viteza și unitatea nu sînt doar alegeri strategice, ci sînt o chestiune de supraviețuire și de revenire la stabilitate în Europa”, a precizat președinta.

Potrivit liderei de la Chișinău, un alt val de extindere a UE reprezintă o investiție în securitatea continentului.

„Decizia de a deschide negocieri de aderare cu Moldova și Ucraina cît de curînd este un mesaj care ar fi auzit nu doar la Chișinău și Kyiv, ci și la Moscova și în toate capitalele care manifestă ambiții autoritare sau imperiale. Ar fi un mesaj clar al unei Europe încrezătoare că apără pacea și construiește un viitor democratic solid”, a menționat Maia Sandu.


Totodată, președinta, care a efectuat o vizită la Kiev, a îndemnat toate țările „care vor ca frontierele lor să fie respectate” să continue să sprijine Ucraina pînă la victorie.

Locuitorii din Moldova asociază aderarea țării la UE cu prosperitate și dezvoltare. În același timp, mulți moldoveni nu văd un viitor luminos nici în UE, nici în alte uniuni, ci îl văd în neutralitate, dezvoltarea țării și coexistență, precum și în dezvoltarea relațiilor atît cu Estul, cît și cu Vestul.

8
1
1
1
61

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?