Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Politicienii moldoveni trebuie să învețe să negocieze în numele intereselor țării. Opinie

8 iul. 2021,, 14:45   Politică
2591 3

Deși la alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova participă 23 de concurenți electorali, potrivit tuturor sondajelor, doar doi au șanse garantate de a depăși pragul electoral - Partidul PAS al Maiei Sandu și blocul Comuniștilor și Socialiștilor condus de Vladimir Voronin și Igor Dodon.

Astfel, alegerile au căpătat, tradițional pentru țara noastră, o culoare geopolitică, dar s-au transformat și într-o bătălie a președinților pentru Parlament. Dar "leagănul geopolitic" care se clatină fără milă în lupta pentru putere poate duce la destabilizare, amenințînd pierderea finală a țării, iar politicienii moldoveni trebuie să învețe în cele din urmă să negocieze în numele intereselor țării.

Această opinie a fost exprimată de binecunoscutul jurnalist Valerii Demidețchi în comentariul său pentru eNews, relatează Noi.md.

El a menționat că și forțele externe au făcut pariuri - Washingtonul și Bruxelles-ul sînt de partea lui Sandu. La rîndul său, Moscova și-a avertizat colegii occidentali să nu intervină în treburile interne ale Moldovei, dar simpatizează clar pe cei de stînga, care reprezintă prietenia cu Rusia. Sociologii sînt convinși că activitatea alegătorilor va fi înaltă, dar opiniile lor diferă în ceea ce privesc previziunile privind rezultatul alegerilor. Unii cred că partidul lui Sandu va obține majoritatea în Parlament, alții ne conving că deputații vor trebui să negocieze din nou asupra creării unei coaliții. Și aduc ca argument dovada că conform unor sondaje, pe lîngă partidele favorite, au șanse să depășească pragul electoral și alte două sau trei formațiuni.

Jurnalistul consideră că viitorul relațiilor moldo-ruse depinde în mare măsură de echilibrul puterii din noul parlament. Dacă Partidul lui Sandu va obține puterea deplină, influența occidentală asupra țării noastre va crește, se va încerca direcționarea țării pe calea ucraineană.


"Există deja semne ale unui astfel de scenariu. Unii politicieni de la Kiev și Tbilisi, curatorii lor străini, doresc cu adevărat să vadă țara noastră acolo. De ce ar trebui ca Moldova, care, spre deosebire de Georgia și Ucraina, are șansa să-și rezolvea conflictul din Transnistria la masa de negocieri, să escaladeze tensiunile cu Moscova și chiar în interesul altora? Mi-e greu să înțeleg. Am crezut întotdeauna că o confruntare cu Rusia nu este doar negîndită pentru noi, ci și periculoasă. La Moscova, acest lucru ar putea să nu-l observe, iar populația țării noastre este împărțită după simpatii între Vest și Est aproximativ în jumătate, plus Transnistria, Găgăuzia", a menționat Valeriu Demidețchi.

"Deși Bruxelles-ul a vorbit în repetate rânduri despre imposibilitatea aderării noastre la UE, iar unirea cu țara vecină în viitorul apropiat nu poate avea loc din motive obiectiveDacă partidul lui Sandu nu va obține puterea deplină în țară, influența celor de stînga, atît de necesară pentru echilibrul în țara noastră divizată, va rămîne. Atunci și președintelui îi va fi mai ușor să explice, atît curatorilor occidentali, cît și susținătorilor săi radicali, că o ceartă cu Rusia nu este benefică. Iar autoritățile țării noastre nu vor cădea în extreme", a spus jurnalistul.

Valeriu Demidețchi a amintit că Moldova are o experiență proastă de guvernare în coaliției.

"Cred că politicienii noștri trebuie să învețe să negocieze în numele intereselor țării. Așa cum se face, de exemplu, în aceeași Germania, în alte țări ale UE, cu care sîntem egali. Dacă deputații din viitorul Parlament nu vor putea să ajungă la un acord, vom avea noi alegeri anticipate. Conform legii, acestea pot fi organizate nu mai devreme de luna ianuarie a anului viitor. Iar republica, care va continua să fie guvernată de un guvern interimar în perioada unui iminent nou val de pandemie și criză, riscă să se cufunde în abisul unor noi confruntări și proteste politice", a spus el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?