X 
Arşiţa stiri: 231
Transnistria stiri: 1421
Preşedintele stiri: 4128

PLDM: Participarea lui Vlad Filat la alegerile prezidențiale, imposibilă

26 aug. 10:14   Politică
15 ore in urma 3694 0

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și-a exprimat „regretul și profunda îngrijorare” față de blocarea executării Hotărîrii Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) de către actuala guvernare, care îi interzice președintelui partidului, Vlad Filat, să candideze la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, anunță Noi.md

În cadrul ședinței Consiliului Politic Național al PLDM, desfășurată pe 24 august, membrii partidului au condamnat ferm această decizie, descriind-o ca pe „un atac direct la drepturile constituționale ale cetățenilor.”

"Această acțiune reprezintă un atac direct la drepturile constituționale ale cetățenilor, printre care și dreptul de a alege şi de a fi ales, subminînd astfel valorile fundamentale ale democraţiei. PLDM condamnă vehement aceste practici care subminează normele internaționale și valorile europene pe care Republica Moldova s-a angajat să le respecte, poziţionînd astfel țara noastră într-o zonă de pericol din punct de vedere al democrației. Modul în care guvernarea tratează concurenții electorali și autocrația instaurată în instituțiile statului contravin aspiraţiilor cetățenilor Republicii Moldova la valorile civilizațional-europene, ” a declarat partidul.

În acest context, Partidul Liberal Democrat din Moldova se angajează să continue promovarea valorilor democratice și să lupte împotriva capturării statului de către forțele politice autocrate.

Guvernul R. Moldova a fost condamnat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în procesul intentat de ex-premierul moldovean Vlad Filat privind încălcarea dreptului la un proces echitabil. Fostul politician va primi 7.500 de euro cu titlu de prejudiciu moral.


CEDO a publicat decizia sa cu privire la cazul lui Vlad Filat pe 31 ianuarie. Este vorba de dosarul penal din 2016, în care fostul prim-ministru a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. Filat fusese reținut după denunțul oligarhului Ilan Șor, numele căruia figurează în dosarul furtului miliardului din sistemul bancar.

Vlad Filat a fost eliberat din închisoare în 2019, după ce avocații săi au reușit să-i reducă pedeapsa cu 709 zile, pe motivul condițiilor proaste de detenție. Au solicitat apoi eliberarea lui înainte de termen, întrucît Filat ispășise deja două treimi din pedeapsă și legea îi permitea să ceară acest lucru.

29
2
0
3
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe 31 august, în Moldova este sărbătorită în mod tradițional Ziua Limbii de Stat. Cum să păstrăm limba maternă, în condițiile globalizării și creșterii popularității limbilor străine?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав