Arşiţa stiri: 153
Jocurile Olimpice stiri: 124
Transnistria stiri: 1410

Parlamentul înăsprește sancțiunile pentru coruperea alegătorilor

12 iul. 07:12   Politică
3201 0

Alegătorii care vor pretinde, accepta sau primi bani, bunuri, băuturi alcoolice, produse din tutun, alimentare, sau servicii pentru a favoriza sau a defavoriza un anumit candidat electoral vor risca pedeapsă contravențională.

Un PROIECT de lege care prevede acest lucru a fost votat în prima lectură de 69 de deputați.

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Autorii propun completarea Codului contravențional în vederea sancționării coruperii pasive în perioada campaniei electorale, în ziua precedentă scrutinului electoral sau în ziua alegerilor, iar valoarea amenzilor va fi de la 25 000 la 37 500 de lei.

În nota informativă se menționează că nu au fost incluse în categoria de bunuri vizate de sancțiune materialele și obiectele de agitație electorală, achitate din fondul electoral, ce poartă numele și prenumele candidatului, respectiv denumirea partidului politic, semne sau simboluri ale concurenților electorali, precum afișe, pliante, cărți poștale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, cutii de chibrituri, insigne, ecusoane, CD-uri, DVD-uri, suporturi de stocare USB, fanioane, steaguri, cărți, pungi, tricouri, chipiuri, eșarfe, fulare, a căror valoare pentru о unitate nu depășește o sută de lei.

„Coruperea electorală reprezintă o amenințare periculoasă pentru corectitudinea și integritatea procesului electoral, care afectează statul de drept și sporește neîncrederea în entitățile statului. Precedentele existente pe parcursul anilor în cadrul scrutinelor electorale au demonstrat faptul că acțiunile de corupere a alegătorilor sînt frecvente în cadrul campaniilor electorale. Deși există mecanisme legale care contribuie la combaterea coruperii, acest fenomen urmează să fie abordat constant în vederea îmbunătățirii cadrului legal ce ar permite alinierea la cele mai bune standarde în domeniul integrității publice. Analiza statisticilor raportate de organele de drept competente, precum și practica judiciară au scos în evidență faptul că pe lîngă sancționarea penală e necesară și sancționarea contravențională, fapt ce va contribui la eficientizarea mecanismului de investigare și documentare a cazurilor de corupere electorală”, se menționează în nota informativă a proiectului de lege.


Documentul va fi propus spre examinare în a doua lectură în plenul Parlamentului. După adoptare, modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

7
5
1
2
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?