Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Parlamentul a numit doi membri în Comisia de evaluare externă a procurorilor

24 noi. 2023,, 21:30   Politică
2244 0

Parlamentul a desemnat doi membri în Comisia de evaluare externă a procurorilor. Este vorba despre Tatiana Răducanu, propusă de Fracțiunea PAS și Cornel Lebedinschi, propus de Fracțiunea BCS. Proiectele de hotărîre au fost aprobate în cadrul ședinței plenare de astăzi.

Tatiana Răducanu are o experiență vastă în domeniul justiției, fiind judecătoare de carieră. A fost judecătoare la Judecătoria Chișinău, Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție, membră a Colegiului disciplinar al judecătorilor și a Consiliului Superior al Magistraturii. Tatiana Răducanu a mai activat în calitate de membră a Comitetului European pentru Prevenirea Torturii și Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante și membră a Consiliului consultativ al Judecătorilor Europeni. De asemenea, a fost președintă a Consiliului de Administrare al Centrului de Resurse Juridice din Moldova și membră a Consiliului Suprem de Securitate.

Cornel Lebedinschi este licențiat în jurisprudență și a activat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

Tot astăzi, Parlamentul a confirmat componența nominală a Comisiei de evaluare externă a integrității etice și financiare a procurorilor: Tatiana Răducanu, Cornel Lebedinschi, Christopher Lehmann, Irmantas Mikelionis și Johanna Saskia De Vries.

Comisia de evaluare externă a procurorilor este constituită din șase membri, numiți cu votul a 3/5 din numărul deputaților aleși. Trei candidaturi sînt propuse de partenerii de dezvoltare, iar restul – de fracțiunile parlamentare, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției.


De menționat că membrii Comisiei vetting vor evalua integritatea etică și financiară a procurorilor. Mai exact, vor verifica activele și cheltuielile, raportate la veniturile disponibile și declarate. De asemenea, vor fi verificate veniturile și cheltuielile nu doar ale subiecților evaluării, ci și ale membrilor familiilor acestora. Astfel, urmează să fie evaluați extern circa 220 de procurori, precum și candidații la eventualele funcții vacante enumerate mai sus, care vor cîștiga concursurile pînă în 2025.

Proiectele de hotărîre privind desemnarea membrilor în Comisia de evaluare privind evaluarea externă a integrității etice și financiare a procurorilor intră în vigoare la data adoptării.

1
0
0
2
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?