Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Nu este exclus ca prezidențialele să aibă loc o dată cu parlamentarele - opinie

24 noi. 2023,, 07:28   Politică
4011 1

Nu este exclus ca alegerile prezidențiale să aibă loc o dată cu cele parlamentare și tocmai în 2025.

Codul electoral nu interzice acest lucru, susține Alexandr Berlinschii, secretarul general al Comisiei Electorale Centrale, dar trebuie să existe anumite motive juridice. Mai multe declarații a făcut în cadrul emisiunii „Puterea A Patra” de la N4, ediția de joi, 23 noiembrie curent, notează Noi.md cu referire la realitatea.

Întrebat de moderatorul Gheorghe Gonța dacă e posibil ca prezidențialele și parlamentarele să aibă loc în aceeași zi, pentru a economisi bani pe desfășurarea scrutinelor, Alexandr Berlinschii a răspuns în următorul fel: „Codul electoral prevede restricții cînd vorbim despre referendumuri republicane care nu pot avea loc în aceeași zi cu alegeri prezidențiale sau parlamentare, în rest, Codul electoral nu prevede vreo restricție”.

„Ar trebui de văzut temeiul, vorbim de perioade diferite de încetare a mandatelor. Funcția președintei expiră după luna decembrie, respectiv în 60 de zile trebuie să fie organizate prezidențiale. Mandatele deputaților expiră după luna iulie, respectiv va trebui să fie găsită o soluție juridică prin care un mandat să fie încetat înainte de termen sau un mandat să fie prelungit”, a adăugat el.

La insistența moderatorului, întrebat dacă cu ajutorul Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) asta s-ar putea întîmpla „lejer”, Alexandr Berlinschii a punctat că: „Nu sînt adeptul teoriei. Codul electoral spune clar că data alegerilor se stabilește printr-o hotărîre a Parlamentului”.

4
2
0
1
35

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?