X 
Arşiţa stiri: 192
Jocurile Olimpice stiri: 147
Transnistria stiri: 1414

Natalia Morari: "Poți fi doar președinte, dar poți fi și lider național"

24 iul. 15:15   Politică
4 ore in urma 1641 0

"Eu am citit Constituția, prefer să citesc legile de bază înainte de a lua anumite decizii. Funcția de președinte are foarte multe împuterniciri". Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Unimedia de către jurnalista Natalia Morari, care candidează pentru funcția de șefă a statului, notează Noi.md.

Potrivit Nataliei Morari, aceste împuterniciri sînt destule pentru a impune Guvernului și Parlamentului proiecte de legi, programe de reformare a economiei din momentul, din care președintele este votat masiv de către oameni. Mai mult, după părerea ei, trebuie să existe o legătură strînsă între cele trei instituiții importante: Președinție, Parlament și Guvern, or, în caz contrar, miza de încredere a unui șef de stat este susținerea poporului, care l-a ales.

"Acest lucru e posibil prin autoritate și prin faptul că, de fiecare dată, rămîi de partea oamenilor. Eu vreau să văd cum Parlamentul R. Moldova, de exemplu, nu va adopta proiectul de lege, care va obliga Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) să semneze un memorandum - și aici vorbim de 652 de mii de pensionari, pensia cărora n-a fost indexată cu 31%, ci doar cu 15 la sută.

Nu sînt bani? Înțeleg. Dar vii cu proiect de inițiativă, care obliga CNAS-ul să semneze Memorandum de înțelegere cu pensionarii, astfel încît banii să fie găsiți. Eu vreau să văd acel Parlament, care nu va vota acest proiect de lege. Nu trebuie să uităm că acest Guvern va mai avea jumătate de an și intră în campanie electorală. Sînt convinsă că următorul Guvern nu va fi unul al PAS-ului, aceasta este evident {...}".

Natalia Morari a mai vorbit și despre rolul funcției de prim-ministru în statul Republica Moldova.


"Președintele înaintează candidatura prim-ministrului, cea mai importantă funcție în stat. Poți fi doar președinte, dar poți fi și lider național, care, atunci cînd Parlamentul și Guvernul nu te aude, dar tu ai suportul oamenilor, împreună cu oamenii iese în fața Parlamentului și în fața Guvernului. Vreau să văd acel Executiv și Legislativ, care, în cazul dat, nu va auzi. Nu trebuie să uităm că este și Serviciul de Informații și Securitate în subordinea președintelui, Consiliul Suprem de Securitate {...}".

Amintim că jurnalista Natalia Morari în data de 18 iulie, în cadrul unui briefing, și-a anunțat intenția de a candida pentru alegerile prezidențiale din toamnă.

Precizăm că, în conformitate cu prevederile programului calendaristic, perioada electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional va începe joi, 1 august 2024. Perioada de desemnare și colectare a semnăturilor susținătorilor candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, dar și depunerea documentelor pentru înregistrarea în calitate de participant la referendum, va începe pe 21 august.

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și cea pentru referendumul republican constituțional va începe din data de 20 septembrie.

Informații despre candidații la funcția de președinte al Republicii Moldova pot fi aflate și urmărind proiectul marca Noi.md "Infografică".

12
1
0
0
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав