X 
Cutremure stiri: 504

Muravschi: „În urma rezultatelor referendumului, Constituția ar putea fi redusă la nivelul unei legi obișnuite”

11 sep. 11:45   Politică
5208 0

Conținutul publicat al buletinului de vot, pe care îl va primi cetățenii moldoveni la referendumul constituțional planificat pentru 20 octombrie, confirmă faptul că viitorul plebiscit nu se referă la aderarea la Uniunea Europeană, ci la modificarea Constituției, care va fi redusă la nivelul unei legi obișnuite, cu o atitudine corespunzătoare față de aceasta.

O astfel de opinie a exprimat expertul independent, fostul viceprim-ministru, ex-ministru al Economiei al Republicii Moldova, Alexandru Muravschi, relatează Noi.md

El a spus că textul publicat ne convinge încă o dată că trebuie să răspundem „NU”.

Referindu-se la propunerea de adăugare a unui nou articol în Constituție ca urmare a referendumului, Alexandru Muravschi a spus că acest articol este copiat cuvînt cu cuvânt din Constituția României, cu unele mici excepții.

Astfel, în România, Constituția prevede în acest articol votarea cu două treimi în ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului, în timp ce autoritățile noastre propun adoptarea ca lege organică, adică votarea cu o majoritate simplă a deputaților aleși.

„Acest lucru reduce Constituția Republicii Moldova la nivelul unei legi obișnuite, cu o atitudine corespunzătoare față de aceasta, iar direct vorbind - la o bucată de hîrtie obișnuită”, a subliniat fostul viceprim-ministru, fost ministru al Economiei al Republicii Moldova.

Potrivit expertului, mai interesante sînt consecințele adoptării completărilor propuse la preambulul Constituției, întrucît nici măcar românii nu s-au gîndit la o asemenea șmecherie.

Se propune completarea acestuia cu următoarele paragrafe:

„Reafirmarea identității europene a poporului Republicii Moldova și ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova. Declararea integrării în UE drept obiectiv strategic al Republicii Moldova”.

„Aceasta înseamnă că, după operarea acestor modificări, autoritățile pot, în mod legal, să elimine din alegeri sau chiar să interzică complet orice partide, organizații publice și candidați independenți care, în programele lor, pledează pentru dezvoltarea independentă a țării, fără a adera la vreo uniune și asociație. Iar cei care vor privi spre Est, în general pot putrezi la închisoare. Căci toți aceștia vor acționa neconstituțional”, a spus Muravschi.

El a remarcat că, sub acest pretext, ei ar putea, de asemenea, interzice apariția în mass-media a oricăror experți care îndrăznesc să exprime o opinie care nu coincide cu cea prescrisă în noul preambul, și nu contează că toate acestea, inclusiv adăugirile la preambulul în sine, contravin actualei Constituții (articolul 4 Drepturile și libertățile omului și articolul 5 Democrația și pluralismul politic). La momentul potrivit, autoritățile vor folosi aceste paragrafe din preambul ca o bîtă împotriva celor care nu sînt de acord cu acest lucru.

Fostul viceprim-ministru, fost ministru al Economiei al Republicii Moldova a atras o atenție deosebită asupra celor care astăzi susțin și promovează aceste schimbări.

„Gîndiți-vă la faptul că vă puneți în postura de tîrîtoare constantă. Pentru că, pentru fiecare încercare de a ieși din această rutină, poți fi pedepsit. Și în acest caz, nu mă refer doar la integrarea europeană. Aproape orice acțiune de criticare a autorităților, avînd un sistem de justiție necesar, poți, bazîndu-te pe preambulului modificat, poate fi considerată drept acțiune anticonstituțională menită să blocheze procesul de integrare europeană. Și tragerea la răspundere a criticului. Gândiți-vă la asta!!!”, a îndemnat el.

46
0
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав