COVID-19 în MOLDOVA

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Modificările la Legea bugetului de stat, votate în lectură finală

Parlamentul a adoptat, în cadrul ședinței plenare de astăzi, proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020, în lectura a doua, finală, informează Noi.md.

Legea a fost votată cu 59 de voturi ale deputaților și va intra în vigoare odată cu publicarea în ”Monitorul Oficial al Republicii Moldova”.

În urma dezbaterii în prima lectură, deputații au înaintat peste 40 de amendamente care au obținut avizele Guvernului, în conformitate cu normele constituționale.

Indicatorii generali nu au fost modificați în lectura doua. Astfel, volumul bugetului de stat pentru anul 2020 a fost diminuat la venituri – cu 649,5 mil. de lei pînă la 37 201,5 mil. de lei, la cheltuieli – cu 1 856,7 mil. de lei pînă la 53 200,9 mil. de lei. Respectiv, deficitul s-a micșorat cu 1 207, 2 mil. de lei: de la 17 206, 6 mil. de lei pînă la 15 999,4 mil. de lei, ceea ce constituie 7,8% din Produsul Intern Brut.

Printre factorii de bază care au determinat modificările operate sînt ajustarea indicatorilor bugetari reieșind din revizuirea prognozei principalilor indicatori macroeconomici; evoluția economiei naționale sub presiunea efectelor pandemiei COVID-19 și a calamităților naturale; reducerea cheltuielilor pentru unele programe neprioritare; suport suplimentar pentru agricultori prin rambursarea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA); ajustarea fondurilor Asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM) și Bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS), inclusiv pentru majorarea ajutorului unic pentru beneficiarii de pensii de la 700 la 900 de lei.


Proiectul de rectificare a bugetului de stat a fost elaborat de Ministerul Finanțelor. Potrivit autorilor, toți parametrii reevaluați au fost agreați cu experții Fondului Monetar Internațional (FMI) în cadrul discuțiilor privind noul Program al FMI pentru Moldova.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load