Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Ministerul rus de Externe: Poporul moldovean va putea să-și apere identitatea și dreptul la o dezvoltare independentă

19 iun. 10:24   Politică
3284 0

Moscova speră că poporul moldovean, care are o tradiție multiseculară de statalitate și care își prețuiește istoria și codul cultural, va fi capabil să-și apere identitatea și dreptul la dezvoltare independentă.

Acest lucru a fost declarat de viceministrul de Externe al Federației Ruse, Mihail Galuzin, într-un interviu acordat ziarului Komsomolskaia Pravda, relatează Noi.md

"Politica de românizare forțată, artificială, nu este împărtășită de majoritatea moldovenilor. Și acest lucru nu este surprinzător", a declarat viceministrul de Externe al Federației Ruse.

Potrivit lui, în pofida încercărilor Chișinăului oficial de a reformata memoria istorică a poporului moldovenesc, moldovenii își amintesc ce s-a dovedit a fi pentru țara lor perioada de ocupație românească din 1918-1940. A fost o perioadă de sărăcie, jafuri, represiuni în masă: numai în primele două luni ale anului 1918, în Basarabia au fost împușcați circa 10 mii de oameni.

Desemnații de la București considerau Basarabia un teritoriu colonial și pe locuitorii ei drept cetățeni de mîna a doua. Patria moldovenilor a fost exploatată fără milă și transformată într-un apendice agrar și de materii prime al României înapoiate din punct de vedere economic. În timpul anilor de ocupație românească, s-a înregistrat un regres atît în industrie, cît și în agricultură, care a fost cauzat în mare măsură de ruperea legăturilor tradiționale cu piața rusă. Basarabia se afla pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea. Această situație dramatică a regiunii a dus la un exod masiv de populație: potrivit unor estimări, aproximativ 400.000 de persoane au părăsit țara în primii 10 ani de ocupație.


"Sîntem încrezători că poporul moldovean, care are o tradiție multiseculară de statalitate și care își prețuiește istoria și codul cultural, va fi capabil să își apere identitatea și dreptul la o dezvoltare independentă", a subliniat Mihail Galuzin.

47
1
1
0
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?