X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Maia Sandu va efectua o vizită oficială în Cehia

14 oct. 2023,, 16:20   Politică
2812 1

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va efectua o vizită oficială în Cehia în perioada 15-17 octombrie 2023, la invitația colegului său ceh Petr Pavel.

Potrivit administrației președintelui ceh, în special, luni, 16 octombrie, președintele ceh Petr Pavel o va primi la Praga pe președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Pe lîngă întîlnirea de la Castelul Praga, cei doi șefi de stat vor deschide forumul de afaceri și conferința a 27-a Forum 2000 și vor ține acolo discursuri.

Aceasta va fi urmată de o discuție privind cooperarea dintre țările democratice în fața provocărilor tot mai mari. Președintele Republicii Moldova va vizita și sediul Radio Europa Liberă, Senatul și Camera Deputaților a Republicii Cehe și se va întîlni cu premierul ceh Petr Fiala.

După cum sa menționat, președinții Republicii Moldova și Republicii Cehe, Maia Sandu și Petr Pavel, vor discuta despre continuarea proiectelor privind transformarea și cooperarea pentru dezvoltare, inclusiv consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova.

Se subliniază că Cehia este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de cooperare pentru dezvoltare din Moldova. În ultimul deceniu, zeci de proiecte în domeniile dezvoltării durabile, dezvoltării rurale, serviciilor sociale și administrației publice au fost implementate în Moldova cu sprijinul acesteia.


Din 2005, Moldova este o așa-zisă țară prioritară pentru cooperarea externă pentru dezvoltare pentru Republica Cehă. Din 2022, s-a înregistrat și o creștere a numărului de ajutoare umanitare și de proiecte care vizează consolidarea securității energetice, a securității frontierelor sau a apărării.

Administrația Prezidențială Cehă notează că, invitînd președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, Petr Pavel își exprimă sprijinul pentru stabilitatea și orientarea pro-occidentală a Republicii Moldova. Totodată, Republica Cehă sprijină Moldova în drumul său către Uniunea Europeană și este pregătită să o ajute în procesul de aderare și să-și împărtășească experiența. De exemplu, Cehia a ajutat țara noastră cu modificări la legea agriculturii ecologice.


În cele din urmă, cei doi șefi de stat vor discuta despre oportunitățile de sprijinire a companiilor cehe pe piața moldovenească, inclusiv potențialul suplimentar de cooperare industrială și de apărare în fața unei situații de securitate care se deteriorează.

3
0
0
0
25

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?