X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Maia Sandu: Există niște riscuri pe problema curentului electric

21 aug. 2023,, 10:29   Politică
4418 0

Președinta R.Moldova, Maia Sandu, declară că nu există un risc major legat de furnizarea gazelor naturale. Totuși, există unele riscuri în ceea ce privește problema curentului electric.

Șefa statului speră că, în doi ani, R.Moldova să aibă conexiune cu România pe linia de înaltă tensiune astfel încât să fie reduse riscurile privind asigurarea cu energie electrică.

Despre aceasta a declarat Maia Sandu în cadrul unui interviu pentru RFI.ro

”Se fac rezerve de gaze. Se lucrează pentru asigurarea țării cu gaze naturale, cu energie electrică. Avem un program destul de serios pe domeniul energetic și vom continua pentru că vrem să nu mai existe această dependență de Federația Rusă. Vrem să avem acces la mai multe surse de asigurare cu resurse energetice. Vrem să facem mai multe investiții în energia regenerabilă, vrem să investim mai mult în eficiența energetică. Toate aceste lucruri sînt prioritare pentru autorități, pentru țară”, declară Maia Sandu.

Fiind întrebată dacă în toamnă cetățenii ar trebui să se aștepte la o nouă criză energetică, Maia Sandu a spus: ”Nu. Noi deja am diversificat furnizarea de gaze naturale. Evident, nu știm care vor fi prețurile în iarnă. O să încercăm și acum să-i susținem pe cei cu venituri mai mici. În ultimele două sezoane de încălzire, bugetul de stat a alocat resurse foarte mari ca să compenseze parțial creșterea prețurilor la resursele energetice. Dar pe subiectul furnizării de gaze naturale, nu există un risc major”.


”În continuare există niște riscuri pe problema curentului electric. Acolo se lucrează. Și în doi ani sperăm să avem această conexiune cu România pe linie de înaltă tensiune așa încît să reducem semnificativ și riscurile privind asigurarea cu energie electrică. Bineînțeles, contăm pe România. Ne-a ajutat în lunile din iarna trecută. Dacă va fi necesar, sînt sigură că ne va ajuta și în această iarnă. Dar sper că nu ne vom confrunta cu o criză similară celei de acum un an”, a menționat președinta R.Moldova.

Trebuie spus că, securitatea energetică a R.Moldova și pregătirea pentru sezonul rece au fost subiecte abordate, joi, la Consiliul Suprem de Securitate, convocat de președinta Maia Sandu. Potrivit autorităților moldovene, obiectivul prioritar și în acest an va fi achiziționarea gazelor la cele mai avantajoase prețuri de pe piață și formarea de stocuri suficiente.

Membrii CSS au venit cu mai multe recomandări. Statul trebuie să fie pregătit să asigure consumatorilor accesul continuu la resursele energetice - gaze, electricitate, agent termic - în orice condiții și context regional. La fel, în caz de necesitate, să poată oferi ajutorul necesar categoriilor vulnerabile de cetățeni.

5
1
2
0
32

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?