X 
Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4150

Maia Sandu despre reforma justiției: Nu ne-am imaginat că va fi atît de multă rezistență

6 sep. 11:25   Politică
13 ore in urma 2370 2

Reforma justiției nu a avansat atît de rapid și eficient pe cît se spera, iar rezultatele concrete pe dosarele de rezonanță întîrzie. Cu toate acestea, președinta Maia Sandu susține că direcția aleasă este „corectă” și că procesul trebuie dus pînă la sfîrșit.

„Da, este adevărat că lucrurile nu s-au întîmplat suficient de repede și suficient de bine, este o situație pe care o recunoaștem, dar s-a întîmplat asta nu pentru că noi nu ne-am dorit, pentru că asta a fost o prioritate și dacă nu zilnic atunci săptămînal eu am discutat cu instituțiile statului și am căutat soluții și anumite lucruri s-au întîmplat. Dacă luăm o listă din cei mai “odioși”, scuzați-mi expresia, judecători, care erau în Republica Moldova în 2016-2017 și comparăm cu ce avem azi în sistem, o să vedeți că cea mai parte a judecătorilor corupți au plecat, totuși. Acum că nu vedem rezultate concrete pe dosare este adevărat, dar trebuie să finalizăm acest proces de curățare a sistemului”, transmite radiomoldova.

Președinta a recunoscut că reformarea justiției s-a dovedit a fi un proces mai dificil decît se anticipa. Pe de o parte, guvernarea nu a anticipat rezistența din sistem, deși ar fi trebuit să o facă, iar pe de altă parte, judecătorii curajoși s-au dovedit a fi mai puțini, a precizat Maia Sandu. Chiar și așa, șefa statului a subliniat că este vital ca acest proces să continue în conformitate cu standardele internaționale, or dezamăgirile nu trebuie să oprească progresul, consideră președinta.

„Este un proces dificil. Am sperat că vom putea face lucrurile mai repede, nu ne-am imaginat că va fi atît de multă rezistență și poate trebuia să ne imaginăm. Ne-am imaginat că sînt mai mulți oameni curajoși în sistem. Nu prea sînt. sînt oameni onești, dar curaj mai puțin. Dar pornim de la ce am învățat pînă acum, trebuie să insistăm și să ducem pînă la capăt această reformă”.


Amintim că Legislativul a adoptat, la sfîrșitul lunii iulie, 2023, în lectura a doua, proiectul de lege privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. Filtrul de integritate etică și financiară este trecut de circa 140 de judecători și circa 220 de procurori din funcții-cheie. Evaluarea externă va ținti, inclusiv, și candidații la eventualele funcții vacante, care vor cîștiga concursurile pînă în 2025.

6
4
1
1
22

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Declarația deputatului PAS Vasile Șoimaru despre o eventuală interzicere a Bisericii Ortodoxe Moldovenești (în cadrul Patriarhiei Moscovei) a provocat o mare rezonanță. Ce biserică, în opinia dumneavoastră, ar trebui să existe în Moldova?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав