X 
Arşiţa stiri: 151
Jocurile Olimpice stiri: 124
Transnistria stiri: 1454

Lilian Carp, după omorul din capitală, arată din deget Inspectoratului de Migrație

15 iul. 15:29   Politică
19 ore in urma 1543 0

Circumstanțele omorului cetățeanului turc din data de 10 iulie au fost subiectul unei ședințe organizate de Comisia securitate națională, apărare și ordine publică și Comisia juridică, numiri și imunități.

La discuții au participat reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ai Procuraturii Generale (PG), ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

Informația prezentată de autorități a fost audiată cu ușile închise. La final, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a susținut declarații de presă și a oferit detalii despre cele întîmplate, referindu-se, în mod special, la procedurile juridice care au fost aplicate pentru ca cetățeanul turc să se poată afla pe teritoriul Republicii Moldova, notează Noi.md.

Acest lucru s-a întîmplat chiar dacă, anterior, SIS a informat Inspectoratul General pentru Migrație că persoana este anunțată în căutare internațională, fiind condamnată pentru comiterea mai multor infracțiuni. Astfel, dreptul respectivului cetățean la azil a fost respins, în anul 2022, însă decizia a fost atacată în instanța de judecată, iar persoana vizată a continuat să se afle pe teritoriul Republicii Moldova. „Legea prevede că anumite dosare ale unor cetățeni străini, care prezintă riscuri, sunt examinate printr-o procedură rapidă. Din păcate, Inspectoratul General pentru Migrație nu a folosit de această prevedere”, a precizat deputatul Lilian Carp.

Potrivit președintelui Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, cetățeanul turc a fost reținut pe teritoriul Republicii Moldova aproximativ 560 de zile, pe cînd, termenul maxim prevăzut în legislație este de 180 de zile. „Urmează să se întreprindă anumite măsuri în vederea persoanelor care au perfectat actele acestor cetățeni, de ce nu a fost aplicată procedura specială. Din această cauză, au profitat avocații ca să poată tergiversa dosarul în judecată”.


La solicitarea deputaților, participanții la discuții vor formula, în zilele următoare, propuneri de modificare a legislației, pentru a preveni și combate unele lacune în acest domeniu. De asemenea, în cadrul instituțiilor vor fi organizate anchete interne, pentru a clarifica toate circumstanțele. „Dar, în mare parte, legislația oferă instrumente astfel încît, în cazul persoanelor care prezintă anumite riscuri de securitate să poată fi aplicată procedura specială rapidă în vederea respingerii statutului de azilant.

Practic, noi vorbim despre o situație în care Inspectoratul General pentru Migrație trebuie să răspundă, dar, desigur, și judecătorii care, la fel, au tot amînat de la o ședință la alta luarea acestei decizii”, a menționat președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp.

Audierile parlamentare au fost organizate după ce, la data de 10 iulie, un cetățean turc a fost asasinat în timp ce se afla la terasa unui local din sectorul Rîșcani al capitalei. Ulterior, s-a stabilit că este vorba despre un cetățean turc, anunțat în căutare internațională de autoritățile din Marea Britanie.

2
0
0
0
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0