X 
Cutremure stiri: 509

Liderul CUB, Igor Munteanu, s-a adresat ambasadorului UE în Moldova

16 oct. 13:00   Politică
4 ore in urma 1566 0

Igor Munteanu, liderul Coaliției pentru Unitate și Binefacere (CUB), căruia nu i s-a permis să candideze la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, într-o scrisoare deschisă către ambasadorul UE în Moldova, Ianis Mazeix, și-a exprimat indignarea față de partidul de guvernămînt și a declarat că viitoarele alegeri nu pot fi numite libere și democratice.

Potrivit candidatului înlăturat din cursa prezidențială, PAS nu este în stare să organizeze alegeri corecte și legitime.

„Deși, Codul electoral interzice categoric asocierea candidaților înscriși în cursa electorală cu orice fel de oficiali străini, inclusiv șefi de state și de guverne în perioada alegerilor, pentru a nu crea avantaje evidente, aceste evenimente au avut loc și deformează standardele electorale care ar trebui să asigure procesului electoral legitimitate și condiții egale pentru toți candidații, indiferent de opțiunile lor. Într-un stat de drept, nimeni nu ar trebui să fie deasupra legii”, a declarat Igor Muntean.

Amintim că, la 24 septembrie, Comisia Electorală Centrală a respins cererea de înregistrare a lui Igor Munteanu pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Motivul a fost că, după invalidarea unui număr de semnături în sprijinul său pentru alegerile prezidențiale, numărul de semnături era sub pragul minim de 15 000 necesar pentru înregistrarea în calitate de candidat.

La 1 octombrie 2024, Curtea de Apel Chișinău a respins recursul lui Igor Munteanu împotriva deciziei CEC de a nu-i permite să candideze. Ulterior, judecătorii Curții Supreme de Justiție au declarat „inadmisibil” și recursul reprezentanților politicianului.


Liderul CUB, Igor Munteanu, a declarat că se va adresa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, susținînd că excluderea sa din cursa prezidențială a fost ilegală.

7
0
1
1
22

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав