X 
Coronavirus stiri: 8129
Obiectiv european stiri: 323
Criza energetică stiri: 918

Legea ”pre-vetting”, contestată de PSRM la Curtea Constituțională

22 mar. 12:27   Politică
2427

PSRM a contestat la Curtea Constituțională legea care prevede evaluarea integrității candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP)

Astăzi, deputatul Vasile Boltea a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care a solicitat exercitarea controlului constituționalității și declararea drept neconstituțională a Legii nr. 26 din 10 martie 2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, așa numita Lege”pre-vetting”.

Potrivit deputatului, la elaborarea legii n-au fost luate în calcul argumentele Comisiei de la Veneția și au fost încălcate mai multe norme constituționale.

Vasile Bolea a ținut să precizeze că, în primul rînd, prin această lege se atentează la independența instanțelor judecătorești, la independența justiției în RM, or Art.6 din Constituția RM prevede clar că există separația puterilor în stat, iar această procedură de ”pre-vetting” încalcă acest principiu. Potrivit deputatului, un mecanism asemănător a fost propus de partidul PAS în 2019 și viza alegerea Procurorului General printr-o procedură care nu era conformă Constituției. Acum se propune o procedură similară, dar care vizează viitorii membri ai CSM și CSP.

Totodată, Vasile Bolea a specificat că existența unei comisii care se va ocupa de preselecția candidaților în CSM și CSP este neconstituțională deoarece nu este prevăzută de Legea Supremă.


Vasile Bolea și-a exprimat speranța că magistrații vor da curs acestei sesizări și o vor examina ținînd cont de argumentele expuse.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав