X 
Transnistria stiri: 1322
Eurovision stiri: 494

La încetarea mandatului, primarii vor primi o indemnizație unică egală cu două salarii de bază

10 noi. 2023,, 14:00   Politică
2703 0

La încetarea mandatului, primarii vor beneficia de aceleași garanții sociale ca și persoanele cu funcție de demnitate publică.

Mai exact, ei vor primi o indemnizație unică egală cu două salarii de bază. Parlamentul a votat în primă lectură un proiect de modificare a Legii privind statutul alesului local și a Legii privind administrația publică locală, transmite Noi.md cu referire la IPN.

Autorii, un grup de deputați PAS, precizează că inițiativa urmărește asigurarea garanțiilor sociale pentru primari la încetarea mandatului. Legea privind administrația publică locală prevede că la expirarea mandatului, în caz de demisie, revocare sau eliberare din funcție, persoana cu funcție de demnitate publică beneficiază de o indemnizație unică egală cu două salarii de bază, dacă legea specială ce reglementează activitatea acestei persoane nu prevede un alt cuantum al indemnizației. În timp ce, Legea privind statutul alesului local statuează că, la încetarea mandatului alesului local i se acordă o indemnizație unică, egală cu salariul mediu lunar pe economia națională pentru anul precedent.

„Se constată că statutul juridic și activitatea primarului intră succesiv sub incidența juridică a două acte normative, care abordează în mod diferit asigurarea garanțiilor sociale în legătură cu încetarea mandatului. Avînd în vedere complexitatea sarcinilor, volumul mare de lucru și nivelul de și responsabilitate care sunt înscrise funcției de primar, propunem ca la expirarea mandatului, primarul să beneficieze de o indemnizație unică egală cu două salarii de bază”, se menționează în nota informativă a inițiativei legislative.

Proiectul de lege urmează să fie votat în lectură finală.

3
0
1
2
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?