X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4062

La ce să ne așteptăm de la vizita lui Anthony Blinken în Moldova

27 mai. 11:17   Politică
4151 1

Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, va efectua o vizită în Republica Moldova în această săptămînă.

Potrivit reprezentantului Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, Anthony Blinken va vizita Chișinăul (Republica Moldova) și Praga (Republica Cehă) în perioada 28-31 mai.

La Chișinău, secretarul de stat al SUA se va întîlni cu președintele Moldovei Maia Sandu și cu alți oficiali de rang înalt pentru a reafirma sprijinul SUA pentru progresele înregistrate de Moldova în ceea ce privește aderarea la UE și securitatea energetică.

Alte detalii nu au fost oferite. Administrația președintelui Moldovei a promis că va veni în curînd cu detalii tehnice ale vizitei înaltului oficial american.
Aceasta va fi cea de-a doua vizită a șefului diplomației americane la Chișinău. Prima dată el a vizitat Moldova în martie 2022.

Expertul în securitate și fostul viceministru de externe, Valeriu Ostalep, în cadrul emisiunii „Без галстуков cu Alexandru Stahurski” de la postul de televiziune N4, a exprimat opinia că secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, va vizita Republica Moldova, inclusiv, pentru a oferi sprijin politic președintelui în exercițiu Maia Sandu, care ar putea pierde viitoarele alegeri.


El a precizat că Washingtonul se află pe primul loc între capitalele celorlalte țări partenere ale Republicii Moldova în ceea ce privește influența asupra deciziilor din Moldova. În afară de drepturile omului și dezvoltarea economiei Republicii Moldova în regiunea noastră, SUA sînt interesate de problemele de securitate. De aceea, SUA, România și Republica Moldova au desfășurat în ultima vreme multe exerciții militare, ceea ce provoacă îngrijorare în rîndul cetățenilor Republicii Moldova, care sînt nedumeriți cu privire la necesitatea ca copiii lor să sară cu parașuta și să tragă cu armele, temîndu-se că Moldova va fi tîrîtă într-un război.

Valeriu Ostalep a subliniat că pentru partenerii occidentali ai Republicii Moldova este important ca guvernul din țara noastră să nu se schimbe anul acesta și anul viitor, astfel încît să se urmărească aceeași politică ca pînă acum.

În același timp, ei înțeleg că situația nu este atît de roz pe cît le-o prezintă autoritățile cetățenilor și se tem de pierderea Maiei Sandu la viitoarele alegeri prezidențiale și de eșecul ulterior al actualului partid de guvernămînt la alegerile parlamentare.

"În acest sens, cred că pînă în toamnă ne așteaptă o paradă a vizitatorilor, care trebuie să ne convingă că nu am dus-o niciodată mai bine ca acum. În ce măsură poporul Moldovei este dispus să asculte aceste povești, nu pot răspunde pentru toți", a spus expertul în securitate, ex-viceministru al Afacerilor Externe.

El consideră că este puțin probabil ca Moldova să trezească vreun alt interes unei persoane atît de serioase din toate punctele de vedere precum Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, decît acordarea de sprijin politic Maiei Sandu, care are șanse să piardă alegerile.

În același timp, cetățenii Moldovei speră că Anthony Blinken nu vine în Republica Moldova pentru a face din ea un alt „proxy” american în războiul cu Rusia, în special, nu va propune o soluționare prin forță a problemei transnistrene.

21
2
1
2
26

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?