Arşiţa stiri: 166
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1412

Ion Chicu: „Guvernul a anulat normele privind transparența unui șir de documente importante”

17 iul. 14:58   Politică
19 ore in urma 2909 0

Guvernul Republicii Moldova a anulat normele privind transparența unui șir de documente importante, ele fiind de fapt clasificate.

Despre acest lucru a anunțat fostul prim-ministru al Moldovei, Ion Chicu.

Potrivit acestuia, în iunie, cabinetul de miniștri a adoptat amendamente conform cărora acte importante ale guvernului pot fi adoptate „în afara procedurii standard de aprobare”, adică fără transparență, fără publicare în Monitorul Oficial și fără un control constituțional.

„La data de 16 mai 2024 PAS a modificat legea cu privire la Guvern, prin care i-a oferit Executivului dreptul să decidă singur care acte necesită să fie adoptate prin procedură standard – adică prin HG, Ordonanțe și Dispoziții și care nu (doar prin decizii-protocolare).

După aceasta, folosindu-se de acest truc, Guvernul a modificat la 26.06.2024 Regulamentul Guvernului, prin care a decis că unele categorii de acte foarte importante pot fi adoptate în afara procedurii standard de aprobare, adică evitînd transparența, publicarea în Monitorul Oficial și controlul constituțional.


Ca să înțelegeți cît de gravă este această modificare, prezint cîteva dintre actele pe care guvernul le scoate din procedura normală de aprobare:
– Documentele de poziție națională pe negocierile cu UE,
- Inițiativele legislative ale guvernului,
- Avizele asupra inițiativelor legislative,
- actele procedurale pe cauzele aflate pe rol la CEDO,
- Rapoartele de activitate ale ministerelor.

Deci, la aceste categorii de documente nu se va respecta procesul de transparență obișnuit, nu se vor examina în ședințe deschise ca oamenii să înțeleagă ce hotărîri s-au luat și,, cel mai important, aceste decizii nu cad sub control constituțional și nu vor putea fi atacate la CCM. Astfel, dacă Guvernul vine cu o inițiativă legislativă nu mai este necesar de examinat în ședință deschisă.

Deja au și aprobat Decizia protocolară prin care s-a aprobat poziția generală a RM la prima conferință interguvernamentală RM-UE

Tot prin Decizie protocolară, fără ca să știe nimeni, au votat deja în Guvern și în prima lectură în Parlament modificarea Art. 10 din Legea cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, prin care stabilesc amenzi de la 4000 pînă la 15 mii de lei pentru neinstalarea terminalelor de plată.

Din dorința de a camufla rezultatele negocierilor cu UE și a promova legi obscure, am operat modificări inimaginabile pentru un stat de drept”, a declarat Ion Chicu.

În opinia sa, ca urmare, va deveni imposibilă contestarea actelor guvernului la Curtea Constituțională, iar negocierile dintre Chișinău și Bruxelles privind aderarea Republicii Moldova la UE vor deveni complet închise publicului.

3
0
1
3
19

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав