X 
Cutremure stiri: 504

Guvernul strînge cureaua: Intenționează să înghețe angajările la stat până în 2023

21 dec. 2021,, 06:55   Politică
3429 0

Guvernul propune aplicarea unui moratoriu, la nivelul autorităților publice/instituțiilor bugetare finanțate din bugetul de stat, asupra încadrării personalului pe funcțiile vacante. Un proiect de hotărîre a Guvernului a fost propus spre consultări publice.

Potrivit documentului, semnat de ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, pentru anul 2022, cheltuielile de personal se estimează în sumă de peste 20,7 miliarde de lei, cu o creștere de peste 1,5 miliarde de lei față de cheltuielile aprobate/precizate pentru anul 2021, transmite Noi.md cu referire la Deschide.md.

„Alocațiile respective includ majorarea începînd cu 1 ianuarie 2021 a valorilor de referință utilizate la calcularea salariilor în sectorul bugetar în mediu cu 5,9%, majorarea claselor de salarizare a șoferilor din cadrul tuturor unităților bugetare, majorarea claselor de salarizare a cadrelor didactice din cadrul structurilor de asistență psihopedagogică, majorarea claselor de salarizare pentru judecătorii din cadrul Curții Constituționale și acordarea plății compensatorii persoanelor a căror salariu lunar, calculat începînd cu 01.01.2022, pentru o funcție cu durata normală a timpului de muncă, va fi mai mic decît 3.100 de lei. Implementarea măsurilor prevăzute va fi posibilă în condițiile eficientizării și stabilirii unui regim strict de utilizare a cheltuielilor publice”, se arată în nota informativă a proiectului.

Potrivit ministrului, în condițiile constrîngerilor financiare, care au caracter persistent, pentru susținerea în continuare a reformelor sectoriale și administrative, este necesară raționalizarea cheltuielilor de personal în sectorul bugetar în întregime, pentru a direcționa resursele economisite în urma reorganizărilor structurale și optimizării numărului de personal din sectorul bugetar spre majorări salariale.

„Se recomandă unităților administrativ-teritoriale, autorităților publice independente și Casei Naționale de Asigurări Sociale (luînd în considerare că finanțarea acesteia se efectuează din bugetul asigurărilor sociale de stat) să suspende încadrarea personalului pe funcțiile vacante înregistrate la aceeași dată.


Măsura respectivă este o normă cu caracter temporar, fiind aplicabilă pînă la data de 31 decembrie 2022”, precizează el.

Prevederile proiectului de hotărîre nu se aplică asupra funcțiilor pentru care, la data aprobării hotărîrii, a fost anunțat concurs.

De menționat că, în total, încadrarea se suspendă pentru 7.859 de unități vacante.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав