Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Groza a spus cît de reale sînt șansele ca negocierile de aderare la UE să înceapă în iunie

23 mai. 07:05   Politică
2814 0

Sînt mari șanse ca negocierile de aderare la Uniunea Europeană să înceapă în luna iunie, a declarat directorul executiv IPRE, Iulian Groza, la emisiunea Rezoomat.

Potrivit lui, este important ca țara noastră să înregistreze progrese și să nu existe derapaje, care ar putea să ne joace festa, notează noi.md cu referire la realitatea.

„Șansele sînt foarte mari. Există disponibilitate politică la nivelul statelor membre pentru ca această decizie să fie luată cu ocazia Consiliului European din iunie. Comisia Europeană așteaptă ca Republica Moldova să livreze un progres continuu pe acei pași rămași ce țin de domeniul justiției, nominalizarea Procurorului General și avansarea numirilor la Curtea Supremă de Justiție ca rezultat a exercițiului de vetting. Aceste proceduri sînt în derulare. Lucrurile evoluează. Este important ca să existe această continuitate și să existe un rezultat către luna iunie. Chiar nominalizarea propiriu zisă a procurorului General poate fi deja calificată ca și un rezultat. Este foarte probabil ca lucrul acesta să se întîmple. Știm foarte bine că CSP examinează dosarele persoanelor înscrise în concurs. Urmează această evaluare să fie finalizată, candidatul selectat de CSP va fi transmis la comisia vetting. Asta a fost o chestie pe care am vazut-o în discursurile oficialilor noștri și celor de la Bruxelles”, a declarat Iulian Groza.

Amintim că, după ce Politico a publicat un material despre posibila lansare formală a negocierilor de aderare pentru Moldova pe 25 iunie, Dorin Recean confirmă că există asemenea obiectiv. Pe de altă parte, comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, afirmă că mai avem de lucru.

Marți, la Bruxelle a demarat cea de-a a opt reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Mai mulți miniștri, în frunte cu Ddorin Recean, s-au aflat în Capitala Belgiei, unde au discutat cu oficiali europeni despre aderarea țării noastre la UE, cooperare pe diferite domenii, securitate regională, combaterea atacurilor cibernetice și alte subiecte relevante.

8
1
0
0
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?