X 
Cutremure stiri: 508

Filat: „Sprijinul Uniunii Europene este incompatibil cu corupția și incompetența”

12 oct. 14:56   Politică
5 ore in urma 1797 0

Fostul prim-ministru Vlad Filat este de părerea că R. Moldova se află într-un moment decisiv, în care eliminarea corupției și incompetenței este crucială pentru a beneficia de sprijinul Uniunii Europene, anunță Noi.md

Potrivit acestuia, UE este pregătită să ofere un pachet substanțial de investiții în valoare de 1,8 miliarde de euro, însă accesul la aceste fonduri este condiționat de implementarea unor reforme esențiale.

„Este o perioadă critică pentru Republica Moldova, iar fără reforme reale și eficace, nu vom putea beneficia de sprijinul european promis,” a declarat Filat. El a explicat că din pachetul de 1,8 miliarde de euro, 1,5 miliarde reprezintă credite avantajoase, iar 300 de milioane sînt granturi nerambursabile, dar acestea vor fi disponibile doar dacă se demonstrează progrese semnificative în domeniul justiției, guvernanței economice și în combaterea corupției.

Filat a subliniat că Uniunea Europeană nu va elibera fondurile promise dacă Moldova nu face pași concreți în direcția eliminării corupției și îmbunătățirii competenței guvernamentale. „Uniunea Europeană a transmis clar că sprijinul financiar depinde de integritatea proceselor de guvernare. Nu putem cere ajutor dacă nu curățăm mai întîi propria casă,” a punctat fostul premier.

În plus, el a vorbit despre nevoia urgentă de a restabili încrederea cetățenilor în instituțiile statului, subliniind că incompetența și corupția slăbesc fundamentul statului de drept și compromit orice efort de modernizare. „Corupția subminează statul, iar incompetența întîrzie și compromite reformele de care avem atîta nevoie. Acestea sînt barierele principale care ne împiedică să avansăm,” a spus Filat.


Fostul prim-ministru a amintit că Uniunea Europeană a menționat în repetate rînduri că pachetul de investiții va fi eliberat doar dacă Moldova demonstrează progrese clare în combaterea corupției și implementarea reformelor. „Fără o justiție independentă și fără măsuri reale împotriva corupției, nu vom putea atrage aceste fonduri. Este o șansă unică pentru țara noastră, dar trebuie să acționăm decisiv acum,” a avertizat Filat.

În concluzie, Vlad Filat a accentuat faptul că Moldova se află într-un moment de cotitură și că viitorul său european depinde de capacitatea clasei politice de a prioritiza interesul public și de a restabili integritatea în funcțiile cheie ale statului. „Sprijinul Uniunii Europene este incompatibil cu corupția și incompetența. Trebuie să luăm măsuri drastice acum, altfel riscăm să pierdem această oportunitate rară de transformare,” a concluzionat el.

Potrivit fostului premier, Moldova are potențialul de a beneficia de fonduri europene care pot transforma nu doar economia, ci și nivelul de trai al cetățenilor, însă acest lucru va fi posibil doar printr-o schimbare profundă a modului în care este guvernată țara.

2
2
0
4
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав