X 
Cutremure stiri: 506

Filat: Datele din procesul de Vetting și Pre-Vetting nu sînt stocate în Republica Moldova

28 sep. 06:30   Politică
16 ore in urma 2257 1

Datele cu caracter personal prezentate de candidații care au trecut vetting, pre-vetting ca judecători sînt stocate nu în Republica Moldova.

Declarația aparține fostului prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat și a fost făcută în cadrul emisiunii Puterea a Patra, anunță Noi.md

În acest context, Filat și-a exprimat îngrijorarea legată de protecția datelor cu caracter personal și suveranitatea statului, adăugînd că această situație poate reprezenta un risc major.

"Apare o întrebare foarte interesantă, la care sperăm să primim răspunsuri. Aceasta vizează suveranitatea statului și protecția datelor cu caracter personal. Unde sînt stocate datele care au fost prezentate de toți candidații care au trecut Vettingul și Pre-Vettingul, fie ca judecători, fie ca procurori, sau care au candidat pentru CSM? Eu doar vă dau o direcție, nu fac nicio aluzie: nu în Republica Moldova." a spus Filat, fără ca să dezvăluie mai multe detalii.

Îngrijorările fostului premier au apărut în contextul adoptării rapide, la finalul ședinței din 13 septembrie, a unei legi care prevede distrugerea actelor din cadrul proceselor de Vetting și Pre-Vetting. Această lege, pînă a fi votată de Parlament, a stîrnit controverse și critici puternice în societate, generînd discuții aprinse cu privire la transparență și securitatea informațiilor.


Deși inițiatorul poriectului, deputatul Vasile Grădinaru, declarase public că se va reveni în toamnă cu o nouă propunere și că deputații „trebuie să se mai gîndească cum să soluționeze cauza”, legea a fost votată pe 13 septembrie, iar pe data de 26 septembrie a intrat în vigoare.

Avocata Nicoleta Hriplivîi Caminschi critică votarea, în lectură finală, fără consultări suplimentare a proectului de lege. „Este oare aceasta o cale corectă pentru a asigura transparența și încrederea publică în procesul de reformă?! Cum e posibil ca un astfel de proiect să treacă în 3 minute în lectura a treia, fără dezbateri, la sfîrșitul zilei?!”, a scris avocata, într-o postare publică.

Cu o reacție a venit și judecătoarea Victoria Sanduța, eliberată recent din funcția de judecător, prin decretul semnat de Maia Sandu. Potrivit ei, distrugerea documentelor esențiale pentru evaluarea integrității magistraților și procurorilor limitează accesul publicului la informații cruciale despre procesul prin care acești actori cheie ai sistemului de justiție sînt verificați.

Magistrata Marina Rusu, trage și ea un semnal de alarmă. „Această lege riscă să submineze orice progres real în reforma justiției, iar efectele pe termen lung ar putea fi devastatoare, nu doar pentru credibilitatea guvernării, ci și pentru protejarea drepturilor omului în Republica Moldova”, a atenționat judecătoarea,

13
1
0
7
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав