X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Dragalin refuză să vină în Parlament. Ce spune Stamate

19 iun. 10:47   Politică
6746 1

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Olesea Stamate, susține că șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, a refuzat să se prezinte la ședința Comisiei juridice a Parlamentului pentru a oferi detalii despre investigațiile pornite pe „cazul Tatianei Răducanu”.

Stamate spune că, deși Dragalin nu a venit la discuțiile cu deputații din comisie, acest lucru era necesar, întrucît „un dialog instituțional este întotdeauna binevenit”, notează Noi.md cu referire la ​realitatea.

„Înțeleg că intenția comisiei juridice probabil a fost percepută greșit de doamna Dragalin, deoarece Comisia juridică nici nu invită procurorul-șef Anticorupție la raport la comisia juridică, era vorba de clarificarea anumitor întrebări pe care le avem noi și membrii comisiei juridice care a avut un rol direct în numirea doamnei Răducanu în funcția respectivă, să vedem ce a fost desubtul acelei scrisori, mai sînt informații care cumva confirmă prin alte probe directe sau indirecte informațiile care sînt prezentate în această conversație între cei doi, respectiv pentru noi era important să clarificăm aceste întrebări, acum nu știu, poate doamna Dragalin s-a simțit vizată sau amenințată în sensul în care o chemăm la raport și de asta nu vrea să vină.

Este păcat, pentru că eu cred că un dialog instituțional este întotdeauna binevenit și nu intenționăm să-i adresăm întrebări ce ține de un dosar concret, și chiar dacă ar fi așa și unul dintre deputați nu simte foarte limita unde este informație care poate fi oferită și care nu, atunci pentru asta este procurorul care întotdeauna poate spune „nu vă supărați, dar iată informația asta nu v-o pot oferi”, și e ok. Eu cred că lucrurile astea sînt foarte ușor de setat din start, dar un dialog este mai mult decît binevenit, din punctul meu de vedere. Dumneaei are o altă opinie, ok, o acceptăm ca atare.


(…) Pentru noi, cel mai important ar fi să aflăm dacă informațiile prezentate în acea scrisoare sînt susținute și de alte probe, precum ar fi confirmarea unor întîlniri dintre doamna Răducan și una dintre persoanele din discuții, sau confirmarea prin anumite decizii care ar fi fost luate în favoarea uneia din persoanele respective, cumva ca să poate fi o verificare încrucișată a informației, că de altfel, sîntem în situația în care avem o discuție între două persoane despre o a treia persoană, și ar putea fi ca a treia persoană, în general să nu aibă nicio tangență cu cele două persoane, să se cunoască doar vizual. Și asta este absolut insuficient pentru a trage niște concluzii vizavi de reputația persoanei”, a declarat Olesea Stamate.

Amintim că Tatiana Răducanu și-a dat demisia la mijlocul lunii mai 2024, după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora fosta judecătoare ar avea legături cu Veaceslav Platon și Ilan Șor. Aceasta ar fi executat comenzile lui Veaceslav Platon și ale lui Aureliu Colenco, ultimul fiind actualmente principalul avocat al lui Ilan Șor. Tatiana Răducanu a negat acuzațiile.

Joi, 16 mai curent, demisia Tatianei Răducanu a fost aprobată de Parlament.

Pe data de 13 iunie, Procuratura Anticorupție (PA) a inițiat o cauză penală pentru investigarea unei presupuse acțiuni ilegale de corupere activă. Potrivit informațiilor furnizate anterior de PA, în această cauză figurează Tatiana Răducanu, fostă membră a Comisiei Pre-Vetting și a Comisiei de Vetting.

2
12
1
4
28

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?