Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Dragalin a spus de ce refuză să meargă în Parlament

19 iun. 11:45   Politică
3449 0

Veronica Dragalin consideră că invitația deputaților din Comisia juridică a Parlamentului, pe „cazul Răducanu”„ar avea conotația unui control de natură politică asupra Procuraturii”.

Din acest motiv, șefa Procuraturii Anticorupție (PA) este gata să comunice în scris „aspectele ce se doresc a fi clarificate”.

O scrisoare în acest sens a fost expediată în adresa Veronicăi Roșca, președinta Comisiei juridice din Parlament, de Veronica Dragalin.

„Audierea de către membrii Comisiei a unui procuror sau judecător indiferent de funcția deținută se situează în afara cadrului legal care reglementează obiectul de activitate și competențele funcționale ale Comisiei juridice, numiri și imunități, astfel cum sînt prevăzute în Regulamentul Parlamentului şi Hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova nr. 86 din 29.07.2021.

Chemarea și audierea unui procuror de către Comisie contravine rolului și scopului acesteia, neexistînd o astfel de obligație juridică pentru procurori și nici vreun raport de subordonare care să justifice o asemenea procedura ce ar avea conotația unui control de natură politică asupra Procuraturii, care conform art.124 din Constituția Republicii Moldova este o instituție publică autonomă în cadrul autorității judecătorești.


Procurorii pot oferi informații de interes public, dar care nu implică darea explicațiilor sau justificărilor asupra soluției adoptate, precum şi elucidarea aspectelor procesuale privind derularea unor cauze aflate pe rol, iar politicienii trebuie să se abțină în a da ordine justiției, fapt reiterat de Curtea Constituțională, în Hotărîrile nr.29 din 23.09.2013, nr.20 din 04.06.2014”, se arată în scrisoarea transmisă în adresa Veronicăi Roșca.

În cadrul unei emisiuni, Olesea Stamate, membra Comisiei juridice, a declarat că „este păcat” că Veronica Dragalin a refuzat să se prezinte la ședința Comisiei juridice a Parlamentului pentru a oferi detalii despre investigațiile pornite pe „cazul Tatianei Răducanu”.

Amintim că Tatiana Răducanu și-a dat demisia la mijlocul lunii mai 2024, după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora fosta judecătoare ar avea legături cu Veaceslav Platon și Ilan Șor. Aceasta ar fi executat comenzile lui Veaceslav Platon și ale lui Aureliu Colenco, ultimul fiind actualmente principalul avocat al lui Ilan Șor. Tatiana Răducanu a negat acuzațiile.

Joi, 16 mai curent, demisia Tatianei Răducanu a fost aprobată de Parlament.

Pe data de 13 iunie, Procuratura Anticorupție (PA) a inițiat o cauză penală pentru investigarea unei presupuse acțiuni ilegale de corupere activă. Potrivit informațiilor furnizate anterior de PA, în această cauză figurează Tatiana Răducanu, fostă membră a Comisiei Pre-Vetting și a Comisiei de Vetting.

13
10
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?