X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 166
Transnistria stiri: 1415

Diaspora din Germania a organizat un flashmob în susținerea Guvernului Sandu (FOTO)

11 iun. 2019,, 21:07   Politică
1129 0

Un grup de moldoveni stabiliți în Germania au ieșit în stradă și și-au arătat susţinerea faţă de Guvernul învestit în frunte cu Maia Sandu. În acest sens, printr-o declarație comună, diaspora a salutat noul Guvern învestit și au cerut demisia Curții Constituționale. De asemenea ei au cerut ca Partidul Democrat să cedeze puterea și, pe cale pașnică, se elibereze instituțiile statului.

„Diaspora moldovenilor din Germania declară următoarele:

Condamnăm cu vehemență orice acțiune ce ar duce la destabilizare sau acte de violență.

Dezaprobăm atitudinea agresivă și neadecvată a Partidului Democrat, cît și incitarea la ură.

Condamnăm acțiunile barbare și mafiote ale acestui regim, acțiuni ce s-au developat prin hărțuirea jurnaliștilor la protestul din PMAN. Acest lucru este inadmisibil într-un stat democrat.


Condamnăm acțiunile nelegitime ale Curții Constituționale, care duc la uzurparea puterii în stat și destabilizarea situației.

Cerem demisia Curții Constituționale, instituție care prin hotărârile sale s-a compromis totalmente și nu mai are susținerea atât a Parlamentului, cât și a întregului popor.

Condamnăm acțiunile nelegitime ale fostei guvernări și rugăm ca să fie predate toate instituțiile de stat pe cale pașnică.

Diaspora solicită implicarea partenerilor externi pentru medierea echilibrată în asigurarea tranziției asumate a puterii.

Diaspora din Germania salută coaliția din Parlament, care contribuie la debarcarea regimului Plahotniuc și recunoaștem în totalitate noua guvernare instituită prin Guvernul Sandu. Salutăm guvernul legitim, instaurat în mod democratic și sperăm că Republica Moldova își va relua cursul firesc al unei democrații reale”.

Menționăm cu un asemenea flashmob a fost organizat de diaspora din Londra și Bruxelles.

Până la această oră mai mulți reprezentanți ai partenerilor externi ai R. Moldova au venit cu declarații.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că recunoaște legitimitatea Parlamentului și a noului Guvern.

Secretarul general al Consiliului Europei se arată „extrem de îngrijorat de ultimele evoluții din Republica Moldova” și spune că va cere „avizul urgent al Comisiei de la Veneția cu privire la ultimele decizii, inclusiv cu privire la condițiile de dizolvare a Parlamentului Republicii”.

Președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, a scris că PD „trebuie să asigure imediat și pașnic transferul puterii către Parlament și Guvern”.

Și purtătorul de cuvînt al NATO a declarat că NATO urmărește cu îngrijorare criza politică din Republica Moldova.

Totuși, Ministrul de Externe de la București, Teodor Meleșcanu, a precizat că nu recunoaște noul Guvern de la Chișinău, „pentru că nu există așa ceva”.

Scurt, despre ce se întîmplă la Chișinău:

La data de 8 iunie 2019, ACUM și PSRM au semnat un acord temporar de colaborare și formare a unei majorități parlamentare.

Astfel, în funcția de președintă a Parlamentului a fost votată Zinaida Greceanîi, iar șefă a Guvernului a fost desemnată Maia Sandu.

În aceeași zi a fost învestit în funcție noul Guvern.

Curtea Constituțională a emis mai multe hotărîri prin care a anunțat că toate legile și hotărîrile adoptate în acea zi se declară neconstituţionale. Curtea Constituțională a declarat neconstituţională Hotărîrea adoptată de deputaţii Parlamentului pentru alegerea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Legislativului.

Tot în data de 8 iunie, Curtea a declarat neconstituțional decretul de numire în funcția de prim-ministru a Maiei Sandu și a noului Guvern.

În aceeași zi, Partidul Democrat a anunțat proteste. Sute de oameni au fost aduși din toată republica la Chișinău. Au fost instalate corturi, iar oamenii au rămas peste noapte să doarmă în stradă, în semn de protest.

La data de 9 iunie, CC l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte al țării și l-a numit pe Pavel FIlip președinte interimar. Pavel Filip a semnat decretul privind organizarea de alegerilor anticipate la data de 6 septembrie 2019, care este o zi de vineri.

Tot pe 9 iunie, la Chișinău, au avut loc proteste organizate de Partidul Democrat.

Iar astăzi, 11 iunie, Procuratura Generală a anunțat că, potrivit informațiilor apărute recent în presă, discuțiile de la întrevederea lui Igor Dodon și Vlad Plahontiuc, au servit temei pentru autosesizarea procurorilor și inițierea pe caz a unui proces penal.

De menționat că la data de 8 iunie, PD a susținut un briefing, în cadrul căruia Andrian Candu a menționat că PD cere demisia președintelui Igor Dodon, pe care îl acuză de trădare de țară. Asta după ce șeful statului a purtat discuții la sediul PD cu Vlad Plahotniuc, unde ar fi prezentat mai multe condiții la baza cărora socialiștii ar fi deacord de a crea o majoritate parlamentară cu PD.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав