X 
Arşiţa stiri: 170
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1412

Deputații PAS au votat: Stadionul Republican, vîndut

18 iul. 22:26   Politică
4 ore in urma 1072 0

Deputații PAS au votat, în ședința de astăzi, în prima lectură, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul RM și cel al SUA pentru achiziționarea proprietății pentru noul sediu al Ambasadei SUA la Chișinău.

Prețul achitat de Statele Unite ale Americii Republicii Moldova va fi de 18 milioane de euro, echivalentul în dolari. În semn de protest, aleșii BCS au părăsit sala, după procedura de vot, transmite unimedia.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a fost cel care a prezentat, în fața deputaților, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul RM și cel al SUA pentru achiziționarea proprietății pentru noul sediu al Ambasadei SUA la Chișinău: Este vorba despre terenul fostului stadion republican, cu suprafața de 5,1814 ha. Prețul este de 18 milioane de euro, echivalentul în dolari, această sumă acoperă doar proprietatea statului RM În acest sens, RM va trebui să intervină cu o lege nouă, de declarare a acestui teren proprietate publică și cheltuielile suportate de RM vor fi acoperite de SUA, sînt prevăzute în acord 7,5 milioane de euro. Cei 18 mil. euro vor fi utilizați cu destinație specială, în primul rînd în scopuri culturale și în al doilea – în scopuri de dezvoltare a sportului. Guvernul va înființa centrul de artă și cultură contemporană Universul. La fel vor fi reparate o serie de școli sportive din RM, care vor fi selectate, și va fi executat un studiu de fezablitate pentru crearea unui nou stadion republican”.

După minute în șir de replici despre Rusia, Alaska, Spitalul de Boli Infecțioase și Costiujeni, dar și acuzații reciproce și luări de cuvînt, deputații PAS au votat pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul RM și cel al SUA pentru achiziționarea proprietății pentru noul sediu al Ambasadei SUA la Chișinău. Aleșii BCS au votat împotrivă și au părăsit sala, în semn de protest.

La 11 iulie, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a solicitat audierea premierului Dorin Recean, după ce Guvernul a aprobat semnarea Acordului cu Guvernul Statelor Unite ale Americii privind achiziționarea terenului fostului Stadion Republican pentru construcţia noului sediu al Ambasadei SUA la Chişinău. „Suma terenului de 5 hectare pe piață este de 52 milioane de euro, iar Guvernul spune despre 15, solicităm explicații”, a menționat Țîrdea. Inițiativă a fost respinsă de deputații PAS.


Terenul de 5,2 hectare de pe strada Tighina va fi vîndut Ambasadei SUA prin intermediul unui acord. Guvernul a anunțat, pe data de 29 martie, că a inițiat procesul de negociere a documentului pentru „deblocarea procesului prin care acest teren din centrul capitalei, abandonat de aproape 17 ani, va putea fi valorificat, iar tot acest sector al Chișinăului va fi revitalizat”.

3
0
0
0
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав