X 
Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4142

De ce Rusia nu a inclus Moldova pe lista statelor neprietenoase

7 sep. 06:30   Politică
4 ore in urma 2437 0

Federația Rusă nu a inclus Republica Moldova pe lista statelor neprietenoase, în pofida declarațiilor neprietenoase ale autorităților moldovenești la adresa Rusiei, deoarece ea înțelege că aceste declarații nu reprezintă în niciun fel poziția poporului moldovenesc.

Despre acest lucru a declarat purtătorul de cuvînt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în cadrul unui interviu acordat jurnalistului și bloggerului moldovean Gabriel Călin, relatează Noi.md.

Potrivit acesteia, Rusia înțelege că, în primul rînd, actuala guvernare a Moldovei își pedepsește propriii cetățeni.

„Noi înțelegem că aceasta nu este o problemă din perspectiva exclusivă a politicii rusofobe care le-a fost ordonată de Occident. Aceasta lovește în primul rînd moldovenii, atît cetățenii moldoveni, cît și etnicii moldoveni. Acest lucru este foarte important”, a declarat purtătoarea de cuvînt a Ministerului rus de Externe.

Ea a menționat că gravitatea problemei constă în faptul că este vorba nu doar despre cetățenie, nu doar despre pașaport, despre atașamentul față de locul de trai, ci este vorba despre naționalitate, iar autoritățile moldovenești, care au și pașapoarte românești, „lovesc” în moldovenii ca popor, ca naționalitate, ca etnie, ca comunitate etno-culturală.

„Dar pentru noi, poporul moldovenesc, cu care am luptat umăr la umăr, am apărat și apoi am reconstruit atît Uniunea Sovietică, cît și Republica Moldova, ne este apropiat”, a subliniat Maria Zaharova.

Potrivit ei, acesta este motivul pentru care Ministerul rus de Externe acordă aîât de multă atenție situației din Moldova, deoarece își dau seama că mulți cetățeni moldoveni se uită la ei ca la cei care le pot face vocea auzită.

„Pentru că pe teritoriul Republicii Moldova vedem cum sînt închise mass-media, sînt persecutați jurnaliștii, personalitățile publice, reprezentanții societății civile, iar noi sîntem întrebați despre ce trebuie ca cetățenii moldoveni să se facă auziți în țara lor, în lume și așa mai departe”, a declarat purtătoarea de cuvînt a Ministerului rus de Externe.

De asemenea, ea a calificat drept minciuni monstruoase afirmațiile unor persoane cu privire la existența unor planuri de preluare a Moldovei de către Rusia.

„Aceasta este o minciună grosolană. Nici nu știu cine ar fi putut să o inventeze în principiu”, a spus ea.

Maria Zaharova a declarat că, chiar și în actualele condiții monstruoase în care se află Moldova și Rusia din cauza acțiunilor distructive ale autorităților de la Chișinău, care în fiecare zi subminează relațiile oficiale bilaterale dintre cele două țări, care au distrus mult, dar consideră că pot să distrugă și mai mult, Rusia se află în relații diplomatice cu Moldova.

„Noi răspundem pe cale diplomatică, folosim întregul mecanism juridic internațional, chiar și în condițiile în care sîntem înjurați, acest lucru îl fac autoritățile moldovenești în mod nedemn și cel mai important - ilegal. Prin urmare, ar trebui să tratăm acuzațiile privind planurile de preluare a Moldovei de către Rusia drept o minciună monstruoasă”, a subliniat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe.

48
3
0
1
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Declarația deputatului PAS Vasile Șoimaru despre o eventuală interzicere a Bisericii Ortodoxe Moldovenești (în cadrul Patriarhiei Moscovei) a provocat o mare rezonanță. Ce biserică, în opinia dumneavoastră, ar trebui să existe în Moldova?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав