X 
Arşiţa stiri: 195
Jocurile Olimpice stiri: 161
Transnistria stiri: 1458

Coraportul privind proiectul de lege în domeniul combaterii spălării banilor, aprobat

30 noi. 2022,, 14:28   Politică
2272 0

Grupul de lucru pentru combaterea spălării banilor și fraudei bancare a elaborat și a înregistrat un proiect de modificare a legislației în domeniu. În ședința de astăzi, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat coraportul pentru acest Proiect de lege.

Inițiativa legislativă a fost elaborată de un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Potrivit proiectului, cadrul legal ar urma să fie completat cu articole care vizează „beneficiarul efectiv”, „persoanele expuse politic”, „activitatea de furnizor de servicii privind monedele virtuale”, „aplicarea prin mijloace de identificare electronică a măsurilor de precauție privind clienții”, „măsurile aplicate cu privire la țările/jurisdicțiile cu risc sporit desemnate de către Grupul de Acțiune Financiară Internațională”, „Centrul de instruire continuă în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului”. Lista entităților raportoare este suplimentată cu categorii noi de entități – executorii judecătorești, administratorii autorizați, furnizorii de servicii privind monedele virtuale și furnizorii de servicii de finanțare participativă.

De asemenea, se propune introducerea prevederii privind raportarea de către Agenţia Servicii Publice a tranzacţiilor suspecte identificate în procesul de prestare a serviciilor publice. Totodată, Serviciului Fiscal de Stat ar urma să îi fie atribuite competențe de creare, gestionare şi actualizare a Registrului casetelor de siguranţă ale persoanelor fizice şi juridice. Autorii documentului mai propun completarea Codului de executare, astfel încît deciziile emise de Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor să fie documente executorii și să fie executate în conformitate cu normele stabilite de Codul de executare.

Urmează să fie introdus un articol nou, care va prevedea aplicarea prin mijloace de identificare electronică a măsurilor de precauție privind clienții, dar și cerinţe de conformitate faţă de personalul responsabil de domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor. Alte noțiuni noi sînt „control inopinat” și „control planificat”. De asemenea, este prevăzută posibilitatea de prelungire și suspendare a controlului.

Toate modificările au fost formulate urmare a numeroaselor consultări care au aut loc în cadrul Grupului de lucru pentru combaterea spălării banilor și fraudei bancare, dar și pe platforma Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică.

1
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав