Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1303

Comisia pentru Integrare Europeană s-a întrunit în ședință

23 noi. 2023,, 10:01   Politică
1975 3

Pachetul de extindere al Comisiei Europene pentru anul 2023, rezultatele constatate au fost discutate la ședința Comisiei guvernamentale pentru Integrare Europeană, prezidată de prim-ministrul Dorin Recean.

Șeful Executivului a salutat progresele țării noastre, incluse în raportul Comisiei Europene, publicat pe data de 8 noiembrie curent, accentuînd importanța menținerii tendințelor pozitive și dinamizării proceselor începute.

La rîndul său, viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a menționat că cele 9 condiționalități ale Comisiei Europene au fost realizate în proporție de 94%, aceasta fiind rata care a stat la baza recomandării de începere a negocierilor cu țara noastră. În perioada următoare, efortul autorităților se va concentra pe finalizarea proceselor inițiate în justiție, dezoligarhizare și fortificarea capacităților Procuraturii Anticorupție.

De asemenea, ministrul Nicu Popescu s-a referit la evoluțiile pozitive pe cele 33 de capitole, menționînd că țara noastră a progresat în domenii, precum achizițiile publice, libera circulație a capitalului, serviciile financiare, politicile sociale și politica externă.

Potrivit viceprim-ministrului, îmbunătățirea calificativului pe alte domenii va fi direct legată de transpunerea legislației Uniunii Europene atît în ceea ce privește adoptarea actelor normative, cît și în partea ce ține de implementarea acestora: „Este important să prioritizăm obiectivul european al țării noastre și să dăm dovadă de o mobilizare fără precedent”.


Membrii comisiei s-au referit, de asemenea, la posibilitățile de îmbunătățire a Mecanismului național de coordonare a integrării europene, în special a grupurilor de lucru sectoriale, pentru a asigura elaborarea contribuției naționale la Pachetul de extindere pentru anul 2024.

2
0
0
1
14

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?