Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4063

Codul penal și contravențional a suferit modificări

6 iun. 15:45   Politică
2338 1

În lectura a treia și finală, Parlamentul a adoptat modificările la codul penal și contravențional, în special fiind aduse modificări la infracțiunile de corupție, de mediu, militare, cibernetice și aplicarea pedepselor alternative pedepsei cu închisoarea.

Deputatul Radu Marian a declarat că amendamentul votat de Legislativ „clarifică definiția termenului de trădare de patrie”, notează Noi.md cu referire la zdg.

Conform noilor prevederi, termenul de „trădare de patrie” prevede – „fapta săvîrşită intenţionat, de către un cetăţean al Republicii Moldova, împotriva suveranităţii, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacităţii de apărare a Republicii Moldova, în interesul unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanţilor lor exprimată prin d) acordare de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului”, se arată în modificările votate de Parlament.

„Parlamentul a votat amendamentul prin care se clarifică definiția termenului de „trădare de patrie”. Și pînă în prezent Codul penal prevedea răspundere pentru formele de trădare de Patrie, iar una din acestea era: „acordarea de ajutor unui stat străin la înfăptuirea activităţii duşmănoase împotriva Republicii Moldova.” Aceasta formulare era greu de aplicat în practică pentru că organul de anchetă nu putea stabili cine este dușmanul care întreprinde acțiuni dușmanoase. Prevederi similare cu cele pe care le propunem există și în Codul penal din România, Franța, Olanda și alte state UE. Important să accentuăm – Codul penal nu va prevedea dezinformarea la trădarea de patrie”, a scris Marian.

De menționat că modificările la Codul penal și contravențional au fost aspru criticate de mai multe voci publice.

3
0
0
0
15

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?