Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Cîți bani alocă Danemarca pentru a sprijini aderarea Moldovei la UE

25 iun. 13:41   Politică
2166 1

Guvernul danez alocă 150 de milioane de coroane daneze (20,1 milioane de euro) pentru accelerarea aderării Ucrainei și Moldovei la UE.

Această informație este comunicată de serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei.

"Aceste 150 de milioane de coroane daneze vor fi alocate pînă în 2030 și vor ajuta ambele țări să creeze structurile administrative și legislația necesare pentru apropierea de aderarea la UE", - se arată în mesaj.

Fondurile pentru Ucraina și Moldova sînt alocate instrumentului din cadrul Programului danez de vecinătate, care sprijină deja procesele de reformă în țările din vecinătatea estică, care sînt cruciale pentru apropierea acestora de UE.

În plus față de asistența pentru crearea structurilor administrative și a legislației, instrumentul va sprijini vizitele de studiu și educația civică.


Pe termen lung, sprijinul se va extinde la țările candidate la UE din Balcanii de Vest.

Reamintim că marți, 25 iunie, vor începe oficial negocierile de aderare a Moldovei și Ucrainei la UE. Conferințele interguvernamentale, în cadrul cărora vor fi lansate negocierile de aderare la UE, vor începe la Luxemburg după-amiază: pentru Ucraina la ora 15.30 (ora locală), iar pentru Moldova - la ora 18.00.

După cum s-a comunicat, delegația moldovenească la eveniment este condusă de prim-ministrul Dorin Recean. Din delegația guvernamentală moldovenească condusă de acesta fac parte: viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană și negociator-șef Cristina Gherasimov; viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe Mihail Popșoi; viceprim-ministrul și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba; viceprim-ministrul și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea; ministrul Justiției Veronica Mihailov-Moraru; ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun; ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, precum și secretarul general al Guvernului Republicii Moldova Artur Mija.

6
0
0
0
23

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?