X 
Cutremure stiri: 505

Chișinăul analizează 12 scenarii pentru tranzitul gazelor, avînd în vedere expirarea acordului cu Ucraina

16 oct. 10:31   Politică
14 ore in urma 1858 0

Chișinăul analizează 12 scenarii diferite în contextul expirării, la sfîrșitul acestui an, a acordului de tranzit al gazelor rusești prin Ucraina.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a subliniat într-un interviu pentru Nord Info că, în prezent, nu există motive pentru majorarea tarifelor la energia electrică pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului. Cu toate acestea, el nu exclude posibilitatea unor ajustări în viitor, în funcție de evoluția costurilor pe rutele alternative și de alți factori externi care ar putea influența prețurile, transmite radiomoldova.


„Nu există temei la moment pentru creșterea tarifelor. Mai mult ca atît, eu tare sper că vom reuși să reducem o parte din aceste tarife, doar că sînt anumite lucruri care nu întotdeauna depind de noi. Repet, la sfîrșitul anului acesta expiră contractul de tranzit prin Ucraina. În funcție de cum vor evolua lucrurile pe ruta alternativă, costurile acestei rute, etc, noi am examinat 12 scenarii la acest capitol. Cu certitudine, noi sîntem pregătiți pentru toate aceste scenarii, dar, desigur, în unele din aceste scenarii, urmează ca cel puțin tarifele pe energia electrică să fie afectate”, a declarat Parlicov.

Ministrul susține că Chișinăul analizează, inclusiv, o eventuală decizie a concernului rus Gazprom de a opri livrările de gaze către regiunea transnistreană. Dacă acest scenariu va fi pus în practică, spune Parlicov, autoritățile ar putea fi obligate să condiționeze livrările suplimentare de gaze prin plata în avans. „Altfel, este greu de imaginat cum regiunea transnistreană vor achita”, costurile pentru gaz, a explicat oficialul.

Parlicov a avertizat că regiunea transnistreană trebuie să își ajusteze treptat tarifele interne la condițiile reale de piață, avînd în vedere că actualul acord cu Gazprom, care permite livrarea de gaze la prețuri extrem de reduse, nu va fi o soluție permanentă.

„Nu poți la infinit să pretinzi că gazul este aproape gratuit, energia electrică aproape gratuită. Toată lumea înțelege că acest aranjament, acest contract cu Gazprom, care permite livrarea gazului de facto gratuit în stînga Nistrului, nu este o construcție veșnică, și atunci cu cît mai bine își face tema pe acasă cei din regiune, cu atît mai aproape sînt preșurile lor interne la prețurile de piață, cu atît mai mic va fi șocul atunci cînd se va termina acest proces”, a concluzionat ministrul Energiei.

Precizăm, gazul rusesc continuă să tranziteze prin Ucraina către Europa în cadrul actualului contract pe cinci ani, semnat la sfîrșitul anului 2019. Ucraina a anunțat deja că nu va demara discuții cu Rusia pentru prelungirea acestui acord, care expiră la sfîrșitul anului 2024.

Gazul rusesc care tranzitează Ucraina ajunge și în Republica Moldova. Mai exact, în regiunea transnistreană. Chiar dacă țara noastră nu mai depinde de gazele rusești, malul drept depinde practic în totalitate de energia electrică produsă în stînga Nistrului. În prezent, Chișinăul își asigură aproape 90 la sută din necesarul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan. Contractul de achiziție, prelungit în toamna anului 2023, va expira la sfîrșitul anului 2024. Costul energiei procurate din regiunea transnistreană este de 66 dolari pentru un MWh.

1
0
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав