X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Cenușă: Chestiunea gazului trebuie abordată într-un mod strategic

24 sep. 2021,, 17:19   Politică
2824 7

Expertul economic Dionis Cenușă s-a expus asupra negocierilor privind contractul cu Gazrpom privind achiziția de gaze naturale.

Potrivit lui, faptul că în urma presiunilor opoziției, lucrurile s-au mișcat din loc, iar recent și ministrul Spînu a anunțat că se află în discuții cu șeful Gaprom în problema contractului privind livrarea gazelor, este un lucru salutabil.

"E un subiect foarte sensibil, de acee, ei deja contribuie la soluționarea lui prin exercitarea presiunii de opoziție. Ministrul Spînu nu ar fi atît de agitat, dacă nu ar fi fost poziția publică a opoziției Socialiste. În cele din urmă, intervențiile publice ale lui Spînu ne spun cîteva lucruri care trebuie reținute.

- Guvernul/Ministerul a făcut niște pași de la momentul cînd Președintele Sandu a declarat că acest subiect nu este de compentența guvernului (prima gafă majoră a exponenților PAS pe subiectul gazelor rusești).

Așadar, acum Guvernul nu doar contactează MoldovaGaz ca să vadă cum decurg negocierile. Ministrul Spînu a spus că ar fi în corespondență cu șeful Gazprom Miller (un “lux” pe care de exemplu autoritățile ucrainene îl realizează în trilaterală cu UE). Mai mult ca atît, se intenționează o întrevedere la nivel se guvern și conducerea Gazprom. Un alt aspect important este că guvernul este sigur ca cel puțin pînă în lunile următoare, prețul nu se va schimba radical deoarece formula de calcul va rămîne identică", a menționat Cenușă.


Expertul este de părere că cel mai probabil contractul cu Gazprom va fi prelungit, și nicidecum nu va fi semnat unul nou, „unde într-adevăr e nevoie de implicarea plenară a guvernului, care este ocupat cu alte prea multe treburi și nu are nici condiția necesară sau capacități de negociere sau context regional favorabil”.

Totuși chestiunea gazului, spune Cenușă, trebuie gestionată nu pe calcule politice de moment, ci într-un mod strategic.

"Ca să tragem niște concluzii merită să reamintim faptul că guvernul chiar nu avea o poziție clară și pro-activă. Acest lucru l-a divulgat Președintele Sandu, care ar trebui uneori să se abțină de la comentarii, deoarece le face o defavoare propriilor colegi din guvern. Este foarte bine că socialiștii pun presiune pe guvernare.

Asta este rolul opoziției, dar panicarea populației pe timp de pandemie (gestionată defectuos de guvernare) poate avea consecințe nefaste pentru stabilitatea țării. Ultimul punct important este faptul că membrii guvernării trebuie să comunice și prin intermediul unor documente oficiale, nu doar prin intervenții televizate.

Documentele pot fi folosite pentru o comunicare eficientă, inclusiv pentru a informa pe partenerii externi, unii dintre care văd situația de la Chișinău prin imagini puțin distorsionate, oferite generos de exponenții PAS, în particular de la guvern. În fine, este important că guvernul se preocupă de chestiunea gazului, iar acest lucru trebuie făcut nu pe calcule politice de moment, ci într-un mod strategic", a mai spus el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?