X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4062

Ce le-a cerut Irina Vlah diplomaților străini

13 iun. 08:15   Politică
3507 2

Irina Vlah, fostul bașcan al Găgăuziei și președinta Asociației „Platforma Moldova”, a cerut reprezentanților corpului diplomatic să se pronunțe asupra implementării de către autoritățile moldovenești a recomandărilor OSCE/BIDDO privind schimbarea componenței Comisiei Electorale Centrale, în vederea asigurării condițiilor necesare pentru desfășurarea în țară a unor alegeri libere și corecte.

În adresarea sa, ea a reamintit că la 20 octombrie 2024, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale și un referendum privind integrarea Republicii Moldova în UE.

Irina Vlah consideră că, deja la această etapă, putem susține cu fermitate că alegerile planificate nu corespund condițiilor necesare pentru a fi considerate libere și corecte, deoarece, pe lîngă faptul că autoritățile stabilesc regulile jocului la discreția lor, există și îngrijorări serioase cu privire la activitatea corectă a Comisiei Electorale Centrale.

Președintele Asociației „Platforma Moldova” consideră că la precedentele alegeri locale generale (5 și 19 noiembrie 2023), Comisia Electorală Centrală a dat dovadă de lipsă de profesionalism, independență și obiectivitate și, fiind sub controlul deplin al reprezentanților Partidului Acțiune și Solidaritate, a făcut tot posibilul pentru a crea condiții mai favorabile autorităților și pentru a dezavantaja opoziția.

Irina Vlah a menționat că, în raportul său final privind rezultatele alegerilor locale generale, organizația internațională OSCE/BIDDO a recomandat, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, înlocuirea completă a componenței CEC, iar acest lucru să se facă înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare.

Președintele Asociației „Platforma Moldova” consideră că, de fapt, observatorii OSCE au atras atenția asupra faptului că actuala componență a CEC nu este capabilă să organizeze alegeri libere și corecte în Moldova, dar autoritățile au ignorat acest avertisment serios, precum și îndemnul recent al Irinei Vlah privind necesitatea schimbării componenței CEC.

Irina Vlah a spus că nu le-a cerut reprezentanților corpului diplomatic să se amestece în treburile interne ale statului suveran și independent al Republicii Moldova, dar, în același timp, i-a îndemnat să monitorizeze atent situația și, folosind pîrghiile legale pe care le au la dispoziție, să se pronunțe pe această problemă.

În opinia sa, actuala guvernare ascultă cu atenție ceea ce spun reprezentanții corpului diplomatic, iar printr-o poziție clar formulată ar putea să-i determine să renunțe la intenția de a falsifica alegerile, să-și revadă comportamentul și să asigure condițiile necesare pentru desfășurarea unor alegeri libere și corecte în Republica Moldova, iar primul pas în această direcție ar trebui să fie schimbarea componenței CEC.

37
1
0
2
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?