Astfel, din numărul total de proiecte (292) care au fost supuse votului, în sesiunea de primăvară, 55 la sută au venit de la Guvern. Din partea deputaților au fost puse în discuție 36% din totalul proiectelor de lege dezbătute, iar din partea Președinției - 9%. În sesiunea de toamnă 2023, când au fost supuse votului 313 proiecte, la fel, 55% au fost înaintate de Guvern, fiind urmat de inițiativele deputaților în proporție de 33% și Președinție cu 12%. Trebuie să precizăm că în sesiunea de primăvară 2024 deputații s-au întrunit în 20 ședințe, iar în sesiunea de toamnă 2023 – în 14 de ședințe.
Ce domenii au vizat proiectele aprobate?Între cele două sesiuni menționate s-au înregistrat diferențe semnificative în domeniile abordate de proiectele de acte normative. Mai exact, printre domeniile care au fost cele mai mult vizate în proiectele de acte normative, în sesiunea de primăvară 2024, se numără:
La polul opus, au existat domenii care au fost mai puțin abordate în Parlament, în sesiunea de primăvară, precum:
Comparativ, în sesiunea de toamnă 2023, domeniile cele mai des abordate au fost:
De cealaltă parte, domeniile precum drepturile omului și electoral au înregistrat un interes scăzut, sesiunea de toamnă 2023, din partea entităților cu drept de inițiativă și au avut o pondere de câte 0,9% fiecare din numărul total de proiecte. La fel, interes scăzut a fost și în partea ce ține de buna guvernare, întrucât doar 1,6% din proiectele de acte normative au vizat acest domeniu.
În sesiunea de primăvară 2024 au fost aprobate în prima lectură 117 documente, în a doua lectură – 129, dintre care 31 au fost votate în două lecturi în aceeași ședință, iar nouă proiecte de acte normative au fost adoptate în a treia lectură. Tot în sesiunea de primăvară, Parlamentul a aprobat 60 de proiecte de hotărâre, iar trei proiecte de acte normative au fost reexaminate, întrucât au fost returnate Parlamentului, de către șeful statului. Reamintim că, potrivit cadrului legal, înainte de promulgarea unei legi, președintele are dreptul, în situația în care are unele obiecții, să trimită Parlamentului pentru reexaminare un proiect de lege, în cel mult două săptămâni de la primirea lui.
În sesiunea de toamnă 2023, în Parlament au fost examinate 155 de acte normative în prima lectură, 136 în a doua lectură, dintre care 37 au fost votate în două lecturi în aceeași ședință, iar în a treia lectură au fost votate șase proiecte. La fel, deputații au examinat în sesiunea precedentă și o moțiune.
Adăuga comentariu