X 
Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4142

Ce a cerut Partidul Comuniștilor de la Comisia Electorală Centrală

5 sep. 18:45   Politică
2539 0

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova a adresat oficial o solicitare către Comisia Electorală Centrală (CEC), exprimîndu-și profunda îngrijorare cu privire la încălcarea principiului egalității candidaților în cadrul viitoarelor alegeri prezidențiale, programate pentru 20 octombrie 2024.

În adresare, partidul atrage atenția asupra faptului că participarea președintelui în exercițiu la alegeri din partea unui partid politic contravine atît legislației naționale, cît și angajamentelor internaționale asumate de Republica Moldova.

Partidul Comuniștilor face referire la încălcarea articolului 21 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, a articolului 25 din Pactul internațional pentru drepturile civile și politice, a Codului bunelor practici în materie electorală al Comisiei de la Veneția cu privire la asigurarea egalității concurenților electorali în alegeri, precum și a deciziei Curții Constituționale a Republicii Moldova din 12 decembrie 2017, care stabilește în mod clar că președintele ales prin vot direct trebuie să mențină neutralitatea politică. Cu toate acestea, în actuala campanie electorală, șeful statului în exercițiu, profitînd de poziția sa și reprezentînd interesele unui anumit partid, pune în pericol egalitatea condițiilor de concurență pentru ceilalți candidați și demonstrează în mod clar angajamentul său politic. În adresare se menționează, de asemenea, că această situație subminează credibilitatea procesului electoral și pune la îndoială corectitudinea viitoarelor alegeri.

„Facem apel către CEC să revizuiască decizia de înregistrare a președintelui în exercițiu în calitate de candidat al partidului politic de guvernămînt și să ia măsuri pentru a asigura alegeri corecte și egale pentru toți participanții”, se menționează în declarația Partidului Comuniștilor.

Comuniștii subliniază că respectarea principiului egalității și neutralității politice a președintelui este un principiu fundamental pentru un proces democratic și îndeamnă Comisia Electorală Centrală să ia măsurile corespunzătoare pentru a asigura alegeri corecte și transparente, în conformitate cu legislația Republicii Moldova și standardele internaționale.

„În orice stat civilizat, asigurarea principiului egalității între participanții la procesul electoral este una dintre principalele condiții pentru desfășurarea unor alegeri corecte și oneste. Să vedem ce vor spune în acest sens slujitorii înfocați ai regimului de la guvernare din cadrul CEC, cum vor încerca să justifice încălcarea grosolană nu doar a legislației locale, ci și a celei internaționale. Așteptăm cu nerăbdare”, a declarat Diana Caraman, deputat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.


39
0
0
0
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Declarația deputatului PAS Vasile Șoimaru despre o eventuală interzicere a Bisericii Ortodoxe Moldovenești (în cadrul Patriarhiei Moscovei) a provocat o mare rezonanță. Ce biserică, în opinia dumneavoastră, ar trebui să existe în Moldova?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав