X 
Arşiţa stiri: 174
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1455

CC a declarat inadmisibilă sesizarea Șansă privind limitarea activității partidului

20 iul. 09:45   Politică
15 ore in urma 1821 2

Magistrații constituționali au declarat inadmisibilă sesizarea Partidului Șansă privind limitarea activități partidului pe un termen de șase luni.

Decizia a fost pronunțată vineri, 19 iulie, scrie tv8.md.

Pe 15 mai, Ministerul Justiției a depus o cerere de chemare în judecată împotriva Partidului „Șansă”, cerînd instanței limitarea activității acestuia pentru șase luni. Cererea vine după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) nu a putut verifica situația financiară a partidului, care nu ar fi prezentat toate actele necesare. La începutul lunii iulie, autoritățile au demarat procedura de limitare a activității unui partid politic după ce deputații au votat, anul acesta, amendamente la o lege mai veche.

Astfel, primul partid care riscă să fie „limitat” este „Șansă”, asociat cu fugarul penal Ilan Șor. Alte șapte partide mici l-ar putea urma.

Autorul sesizării, avocatul Partidului „Șansă”, Vadim Banari, a subliniat că prevederile contestate au fost adoptate cu încălcarea legislației, nu a fost supus avizărilor, consultărilor, dezbaterilor și expertizelor, iar deputații nu au avut timp suficient să le analizeze și să facă propuneri.


Curtea Constituțională a declarat însă inadmisibilă sesizarea pendinte la Judecătoria Bălți, sediul central.

„Curtea reține că autorul excepției nu a demonstrat că pretinsele carențe procedurale menționate în sesizare i-au afectat drepturile fundamentale. Criticile autorului urmăresc mai curînd să demonstreze că au fost afectate drepturile deputaților de a consulta amendamentul din 28 decembrie 2023 și de a face propuneri. Principiul pluralismului politic și al dezbaterilor parlamentare sînt importante într-o societate democratică, însă excepția de neconstituționalitate nu reprezintă un instrument potrivit pentru a solicita protecția acestora”, a notat Înalta Curte.

Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Mecanismul care permite limitarea activității partidelor a fost introdus de autorități odată cu votarea Legii privind partidele politice, la sfîrșitul anului 2007.

5
0
0
0
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав