Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Către un viitor mai luminos: președinția G20 a Indiei și zorii unui nou multilateralism ©

29 noi. 2023,, 17:09   Politică
1256 0

Astăzi se împlinesc 365 de zile de când India și-a asumat președinția G20. Este un moment pentru a reflecta, a reangaja și a întineri spiritul lui Vasudhaiva Kutumbakam: „Un pământ, o familie, un viitor”.

De când ne-am asumat această responsabilitate anul trecut, peisajul global s-a confruntat cu diverse provocări: redresarea după pandemia de Covid-19, amenințările climatice care se profilează, instabilitatea financiară și criza datoriilor în țările în curs de dezvoltare, toate pe fondul declinului multilateralismului. În mijlocul conflictelor și competiției, cooperarea pentru dezvoltare a avut de suferit, împiedicând progresul.

Asumându-și președinția G20, India a căutat să ofere lumii o alternativă la status quo, o trecere de la un progres centrat pe PIB la un progres centrat pe om. India și-a propus să reamintească lumii mai degrabă ceea ce ne unește, decât ceea ce ne desparte. În cele din urmă, conversația globală a trebuit să evolueze - interesele celor puțini trebuiau să cedeze locul aspirațiilor celor mulți. Acest lucru a necesitat o reformă fundamentală a multilateralismului așa cum îl știam noi.

Incluziv, ambițios, orientat spre acțiune și decisiv – aceste patru caracteristici au definit abordarea noastră ca președinte al G20, iar Declarația liderilor din New Delhi (NDLD), adoptată în unanimitate de toți membrii G20, este o mărturie a angajamentului nostru de a respecta aceste principii.

Inclusivitatea a fost în centrul președinției noastre. Includerea Uniunii Africane (UA) ca membru permanent al G20 a integrat 55 de națiuni africane în forum, extinzându-l pentru a cuprinde 80% din populația globală. Această poziție proactivă a încurajat un dialog mai cuprinzător privind provocările și oportunitățile globale.

Primul de acest fel, „Vocea Summit-ului Global Sud”, convocat de India în două ediții, a anunțat un nou orizont al multilateralismului. India a integrat preocupările Sudului Global în discursul internațional și a inaugurat o eră în care țările în curs de dezvoltare își ocupă locul cuvenit în modelarea narațiunii globale.

Incluziunea a infuzat și abordarea internă a Indiei față de G20, făcându-o Președinția Poporului care se potrivește celei mai mari democrații din lume. Prin evenimentele „Jan Bhagidari” (participarea oamenilor), G20 a ajuns la 1,4 miliarde de cetățeni, implicând toate statele și teritoriile Uniunii (UTs) ca parteneri. Și în ceea ce privește elementele de fond, India s-a asigurat că atenția internațională a fost îndreptată către obiective mai largi de dezvoltare, aliniindu-se cu mandatul G20.

La punctul de mijloc critic al Agendei 2030, India a emis Planul de acțiune G20 2023 pentru a accelera progresul în atingerea Obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD), adoptând o abordare transversală, orientată spre acțiune, a problemelor interconectate, inclusiv sănătatea, educația, egalitatea de gen și durabilitatea mediului.

Un domeniu cheie care conduce acest progres este infrastructura publică digitală robustă (DPI). Aici, India a fost decisivă în recomandările sale, asistând direct la impactul revoluționar al inovațiilor digitale precum Aadhaar, UPI și Digilocker. Prin G20, am finalizat cu succes Digital Public Infrastructure Repository, un pas semnificativ în colaborarea tehnologică globală. Acest depozit, care conține peste 50 de DPI din 16 țări, va ajuta Sudul Global să construiască, să adopte și să extindă DPI pentru a debloca puterea creșterii incluzive.

Pentru Unicul Pământ, am introdus obiective ambițioase și incluzive de a crea schimbări urgente, durabile și echitabile. „Pactul de dezvoltare verde” din Declarație abordează provocările legate de alegerea între combaterea foametei și protejarea planetei, conturând o foaie de parcurs cuprinzătoare în care ocuparea forței de muncă și ecosistemele sunt complementare, consumul este conștient de climă și producția ecologică. În același timp, Declarația G20 solicită o triplare ambițioasă a capacității globale de energie regenerabilă până în 2030. Împreună cu înființarea Alianței Globale pentru Biocombustibili și un impuls concertat pentru Hidrogenul Verde, ambițiile G20 de a construi o lume mai curată și mai verde sunt incontestabile. Acesta a fost întotdeauna etosul Indiei și, prin Lifestyles for Sustainable Development (LiFE), lumea poate beneficia de tradițiile noastre sustenabile vechi.

În plus, Declarația subliniază angajamentul nostru față de justiția și echitatea climatică, solicitând sprijin financiar și tehnologic substanțial din partea Nordului Global. Pentru prima dată, a existat o recunoaștere a saltului cuantic necesar în amploarea finanțării dezvoltării, trecând de la miliarde la trilioane de dolari. G20 a recunoscut că țările în curs de dezvoltare au nevoie de 5,9 trilioane de dolari pentru a-și îndeplini contribuțiile determinate la nivel național (NDC) până în 2030.

Având în vedere resursele monumentale necesare, G20 a subliniat importanța unor bănci multilaterale de dezvoltare mai bune, mai mari și mai eficiente. În același timp, India își asumă un rol de lider în reformele ONU, în special în restructurarea organelor principale precum Consiliul de Securitate al ONU, care va asigura o ordine globală mai echitabilă.

Egalitatea de gen a ocupat principalul loc în declarație, culminând cu formarea unui grup de lucru dedicat puterii femeilor pentru anul viitor. Proiectul de lege pentru femeile din India în 2023, care le rezervă o treime din locurile din Parlamentul Indiei și din adunarea legislativă de stat, reprezintă angajamentul nostru față de dezvoltarea axată pe conducerea femeilor.

Declarația de la New Delhi întruchipează un spirit reînnoit de colaborare între aceste priorități-cheie, concentrându-se pe coerența politicilor, comerțul fiabil și acțiunile ambițioase în domeniul climei. Este o chestiune de mândrie că în timpul Președinției noastre, G20 a obținut 87 de rezultate și a adoptat 118 documente, o creștere semnificativă față de trecut.

În timpul președinției noastre G20, India a condus deliberări privind problemele geopolitice și impactul acestora asupra creșterii și dezvoltării economice. Terorismul și uciderea fără sens a civililor sunt inacceptabile și trebuie să le abordăm cu o politică de toleranță zero. Trebuie să întruchipăm umanitarismul în detrimentul ostilității și să reiterăm că aceasta nu este o eră a războiului.

Sunt încântat că, în timpul Președinției noastre, India a realizat extraordinarul: a revitalizat multilateralismul, a amplificat vocea Sudului Global, a susținut dezvoltarea și a luptat pentru împuternicirea femeilor, pretutindeni.

Predăm președinția G20 Braziliei având convingerea că pașii noștri colectivi pentru oameni, planetă, pace și prosperitate vor rezona în anii următori.

0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?