X 
Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4143

Cadrul legislativ ce vizează rezervele de stat și de mobilizare va fi îmbunătățit

11 iul. 12:45   Politică
3939 0

Cadrul normativ ce vizează rezervele de stat și de mobilizare va fi îmbunătățit.

Un PROIECT de lege care presupune acest lucru a fost votat, în prima lectură, de 60 de deputați.

Proiectul de modificare a Legii cu privire la rezervele de stat și de mobilizare a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Interne. Necesitatea modificărilor legislative a fost reflectată, anterior, în deciziile Consiliului Concurenței, în rapoartele Curții de Conturi, ale Inspecției financiare, ale Centrului Național Anticorupție, precum și în alte recomandări ale instituțiilor publice.

Documentul conține o serie de completări, precum și reformularea unor prevederi, cu scopul de a oferi o mai mare claritate operațiunilor efectuate de Agenția Rezerve Materiale. De asemenea, autorii au propus o nouă noțiune generală pentru împrospătarea bunurilor materiale din rezervele de stat și de mobilizare. Este vorba de împrospătarea prin comercializare, ceea ce presupune comercializarea produselor din rezervele de stat și de mobilizare înainte de expirarea termenului de valabilitate. De regulă, această operațiune se aplică pentru bunurile din categoria produselor alimentare (conserve), a medicamentelor, dispozitivelor și instrumentelor medicale (tifon, bisturiu, termometru, pipetă etc.). În legislație va fi inclusă și interdicția de a păstra și depozita diverse bunuri materiale în locurile destinate păstrării bunurilor materiale din rezervele de stat.

Împrospătarea bunurilor materiale prin comercializare va avea loc inclusiv în baza planurilor anuale de împrospătare a bunurilor materiale din rezervele de stat și de mobilizare, aprobate de către ministrul afacerilor interne. Planul anual va fi secret, iar autoritatea responsabilă va publica doar anunțul de comercializare a bunurilor.


Alte modificări legislative propuse de autori se referă la eliberarea bunurilor materiale din rezervele de stat, răspunderea beneficiarilor, furnizorilor sau depozitarilor responsabili de acțiuni neconforme domeniului rezervelor de stat și de mobilizare, precum și competența Agenției Rezerve Materiale de a ține evidența inclusiv a ajutoarelor umanitare sosite în adresa statului, fără a avea un recepționar concret. Proiectul stabilește reglementări noi atît pentru Ministerul Afacerilor Interne și Agenția Rezerve Materiale, cît și pentru alte autorități publice și agenți economici antrenați în administrarea rezervelor de stat în domenii importante precum economie, sănătate, apărare etc.

Proiectul de modificare a Legii cu privire la rezervele de stat și de mobilizare va fi propus spre examinare în a doua lectură în plenul Parlamentului.

1
0
1
2
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Declarația deputatului PAS Vasile Șoimaru despre o eventuală interzicere a Bisericii Ortodoxe Moldovenești (în cadrul Patriarhiei Moscovei) a provocat o mare rezonanță. Ce biserică, în opinia dumneavoastră, ar trebui să existe în Moldova?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав