X 
Arşiţa stiri: 211
Jocurile Olimpice stiri: 284
Transnistria stiri: 1461

Bulgaria va avea pe 20 octombrie o nouă rundă de alegeri parlamentare anticipate

10 aug. 02:00   Politică
1902 0

Bulgaria va organiza pe 20 octombrie o nouă rundă de alegeri legislative anticipate, al şaptea scrutin legislativ în ultimii trei ani, a anunţat vineri preşedintele Rumen Radev, care a numit-o premier interimar pînă la alegeri pe economista Goriţa Grancearova-Kojareva.

Partidul conservator "Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei" (GERB), condus de fostul premier Boiko Borisov, cîştigător al alegerilor anticipate din iunie, şi apoi coaliţia liberală formată din partidele "Continuăm Schimbarea" (PP) şi "Bulgaria Democratică" (DB) au eşuat pe rînd să formeze o majoritate, iar partidul anti-sistem "Există un Astfel de Popor" (ITN), ultimul însărcinat să formeze guvernul, nu a avut nici el mai multe şanse şi a returnat luni mandatul, transmite agerpres.ro

Prin urmare, preşedintele Radev a fost nevoit să convoace încă o rundă de alegeri. "Data cea mai potrivită pentru noi alegeri parlamentare anticipate este 20 octombrie", a declarat şeful statului.

Viitoarea şefă interimară a guvernului, Goriţa Grancearova-Kojareva, vice-preşedintă a Curţii de Conturi, trebuie să prezinte pînă pe 19 august lista de miniştri. Numirea ei ca premier interimar i-a surprins pe mulţi, întrucît aşteptarea era ca actualul premier interimar Dimităr Glavcev, fost preşedinte al Curţii de Conturi şi fost deputat al partidului GERB, să rămînă în continuare la conducerea guvernului. Dar el anunţat că se retrage pentru a diminua "tensiunea politică" în ţară.

Partidul GERB şi alianţa PP-DB sînt ambele pro-europene şi susţinătoare ale sprijinului pentru Ucraina în războiul cu Rusia, dar disputele persistente şi rivalităţile dintre ele le-au împiedicat să formeze o coaliţie.

De la protestele anti-corupţie din anul 2020, care l-au înlăturat de la putere pe Boiko Borisov, Bulgaria trăieşte o instabilitate politică perpetuă, fiind de atunci condusă de guverne interimare sau care au avut o viaţă scurtă, iar sondajele recente avertizează asupra creşterii popularităţii partidelor naţionaliste şi pro-ruse.

0
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав