X 
Arşiţa stiri: 197
Jocurile Olimpice stiri: 185
Transnistria stiri: 1459

BCS boicotează ședință solemnă a Parlamentului : Este o sărbătoare, dar un ochi rîde, altul plînge

29 iul. 12:49   Politică
2 ore in urma 1122 0

Parlamentul Republicii Moldova s-a întrunit astăzi într-o ședință solemnă pentru a celebra 30 de ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova.

Evenimentul a reunit nu doar actualii deputați, ci și foști legislatori, președinți de țară și de Parlament, ai Curții Constituționale, precum și membri ai Comisiei și grupului de lucru care au contribuit la elaborarea Legii Supreme a statului, notează Noi.md

Printre cei care au ținut cuvîntări s-au numărat - Igor Grosu, Președintele Parlamentului, Dorin Recean, premierul Republicii Moldova; Nicolae Roșca, judecător al Curții Constituționale; Doina Gherman, președintele fracțiunii PAS; Vlad Bătrîncea, vicepreședintele Parlamentului și președintele Fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS).

Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, a declarat că fracțiunea BCS a participat la ședință din respect pentru Constituție, dar a criticat faptul că Legea Supremă nu este respectată. În semn de protest, deputații din fracțiunea BCS au anunțat că vor boicota ședința, motivînd că Legea Supremă nu este respectată.

„Sîntem aici din respectul nostru față de cei care au contribuit la elaborarea și adoptarea Constituției, care este Biblia țării, temelia statului, este garantul suveranității poporului. R. Moldova, este un stat de drept, democratic, în care demnitatea omului, drepturile și libertățile lui, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic reprezintă valori supreme și sînt garantate. (...) Din păcate, nu avem multe motive de bucurie la 30 de ani de la Constituție. Este o sărbătoare, dar un ochi rîde, altul plînge. Nicidecum nu putem spune că astăzi Constituția este respectată. Fracțiunea va face mai multe demersuri în acest sens. Nu este motiv de eveniment solemn. Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor părăsește această ședință”, a spus Bătrîncea.


Premierul Dorin Recean a reafirmat angajamentul pentru democrație și integrare europeană, subliniind că Republica Moldova este un stat independent și democratic, unde drepturile cetățenilor sînt respectate și protejate.

Premierul a recunoscut, de asemenea, că încă există provocări în asigurarea supremației legii în Republica Moldova, dar și-a exprimat încrederea că aceste provocări vor fi depășite prin eforturi comune.

„În contextul aniversării trebuie să fim realiști și să recunoaștem că încă ducem o luptă intensă pentru supremația legii în Republica Moldova. Efortul comun al tuturor ramurilor puterii în stat vor asigura egalitatea în fața legii a fiecăruia. Cu toată rezistența care există și este încă în creștere, am încredere că vom reuși. Aniversarea de astăzi coincide cu schimbările importante prin care trece societatea noastră acum, prin care construim cu fermitate calea noastră de integrare europeană. Să nu uităm și munca celor care acum 33 de ani au luptat pentru libertatea și democrația noastră. Alături de popor, ei au visat la o țară în care fiecare cetățean să se bucure de drepturi egale și de oportunități de dezvoltare, iar noi astăzi avem șansa de a onora moștenirea generației independenței, alegînd o Moldovă dezvoltată și prosperă.”

La rîndul său, Igor Grosu, Președintele Parlamentului, care a subliniat importanța Constituției în reglementarea vieții publice și asigurarea stabilității și prosperității cetățenilor.

Ziua Constituției Republicii Moldova este marcată anual pe data de 29 iulie. Legea supremă a fost adoptată de Parlament la 29 iulie 1994 , pe data de 12 august aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare la 27 august 1994.

1
1
0
0
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав