X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4043

BCS а sesizat Curtea Constituțională cu privire la votul prin corespondență

20 mai. 15:34   Politică
3440 1

Astăzi, Vlad Bătrîncea, vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, președintele fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a depus o sesizare la Curtea Constituțională a Republicii Moldova prin care a contestat Legea cu privire la votul prin corespondență, aprobată de majoritatea PAS.

Vlad Bătrîncea a argumentat sesizarea depusă prin faptul că legea respectivă încalcă principiile constituționale și internaționale care garantează drepturi egale tuturor alegătorilor, indiferent de locația lor, fie în Republica Moldova, fie în alte țări.

De asemenea, guvernarea a fost acuzată de subiectivizam în selectarea secțiilor de votare, favorizînd astfel anumite categorii de alegători.

”Înțelegem că în cadrul alegerilor prezidențiale din anul 2020, anume în aceste secții de votare, Maia Sandu, candidatul la funcția de președinte, a obținut cel mai mare număr de voturi – între 94 și 97 de procente. Adică înțelegem foarte bine de ce au fost selectate aceste țări și în ce condiții inegale vor vota restul alegătorilor din alte țări europene, Federația Rusă, etc. ”, a subliniat deputatul socialist.

Vlad Bătrîncea a mai atras atenția asupra faptului că prin legea respectivă a fost încălcată grav Constituția, legislația națională, dar și recomandările Comisiei de la Veneția care interzice modificarea legislației electorale în an electoral.


„Curtea Constituțională este instituția care trebuie să restabilească adevărul și să asigure respectarea normelor constituționale, garantînd condiții egale de vot pentru toți cetățenii Republicii Moldova,” a declarat Vlad Bătrîncea

98
1
0
0
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?