Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Avocatul lui Plahotniuc a cerut excluderea uneia dintre cele mai importante probe din dosarul penal

1 apr. 11:02   Politică
3253 0

Avocatul lui Vladimir Plahotniuc, Lucian Rogac, a cerut instanței excluderea uneia dintre cele mai importante probe din dosarul „frauda bancară”.

Este vorba despre declarațiile agentului secret Maria Ursu Gheorghe, audiat în cadrul urmăririi penale pe data de 20 iulie 2021. Maria Ursu Gheorghe ar fi povestit anchetatorilor mai multe detalii despre bunurile deținute de Vladimir Plahotniuc și cum acestea au fost înstrăinate persoanelor terțe.

Așadar, Lucian Rogac a declarat că Maria Ursu Gheorghe trebuia să fie audiată în condiții speciale, iar declarațiile urmau să fie imprimate pe unele surse de memorie, lucru care nu s-a întîmplat. Acesta menționează că la audierea „agentului secret” trebuie să fie prezent judecătorul care a autorizat, trebuie organizată o teleconferință, trebuie să fie utilizate mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, transmite jurnal.md..

În replică, procurorul de caz a specificat că autorizarea investigațiilor agentului secret se efectuează prin ordonanța procurorului și nu este necesară permisiunea judecătorului de instrucție. Acesta a mai atras atenția că probele incluse în rechizitoriu au fost verificate odată cu expedierea cauzei în instanța de judecată și că la acea etapă nu au fost stabilite temeiuri privind nulitatea sau excluderea anumitor probe.

Alexandru Cernei susține că a solicitat respingerea acestei cereri, deoarece la etapa de urmărire penală, atunci cînd s-a decis expedierea cauzei penale în judecată, fiind analizată admisibilitatea probelor și nefiind stabilite temeiuri de a fi excluse probele, avocatul nu a depus cereri sau obiecții privind excluderea probelor la acea etapă de urmărire penală.


Totodată, în cadrul ședinței de judecată, avocatul Ion Vîzdoga a cerut instanței anexarea la dosar a unor plîngeri care au fost examinate în procedura articolului 313 la judecătorul de instrucție. Și avocatul Vasile Nicoară a cerut magistraților excluderea unei probe din dosar. Acesta a refuzat să spună despre ce probă este vorba, menționînd că informația este secretă.

„Probe prezentate de procurori, anexate la materialele cauzei. Nu vreau să spun mai mult. Aceste probe nici nu puteau fi prezentate în instanța de judecată”, a spus Nicoară.

Fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, este judecat în absență pentru crearea și conducerea unei organizații criminale, care ar fi sustras în 2014 circa un miliard de dolari din sistemul bancar al R. Moldova. De asemenea, el este acuzat de escrocherie și spălare de bani.

În ianuarie 2024, judecătorii au unit dosarul lui Plahotniuc cu cel al foștilor șefi ai Băncii Naționale și ai celor trei bănci din care au dispărut banii, învinuiți de complicitate la furtul miliardului. Toți pledează nevinovați.

1
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?